Een scholeksterpaar met jong op een kwekerij van Sempergreen
Een scholeksterpaar met jong op een kwekerij van Sempergreen Sempergreen

Kwekerijen Sempergreen blijken prima biotoop voor weidevogels

4 oktober 2020 om 08:56 Natuur en milieu

ODIJK De kwekerijen van Sempergreen, waar vegetatiematten voor groene daken worden gekweekt, blijken een optimale biotoop te zijn voor weidevogels. Vanaf eind maart tot juni beschermen medewerkers van Sempergreen, samen met vrijwilligers van de weidevogelbescherming, de nesten op de percelen en monitoren ze hoe het met de jonge vogels gaat. De sedumvelden zijn in de buitengebieden van Bunnik, Odijk, Cothen en Werkhoven te zien. Deze velden blijken veel door weidevogels bezocht. 

In Nederland neemt het aantal weidevogels in hoog tempo af. Om de weidevogels op de kwekerijen te beschermen werkt Sempergreen samen met de weidevogelbescherming. Sinds het voorjaar van 2018 wordt het aantal nesten van onder andere kieviten, scholeksters en de kleine plevier geteld en actief beschermd. 

WEIDEVOGELS BESCHERMD Door medewerkers van Sempergreen worden de nesten gemarkeerd, zodat ze gespaard kunnen blijven tijdens de uitvoering van kwekerijwerkzaamheden, zoals bij maaibeurten. Voorafgaand aan de leveringen vanaf de kwekerij worden nesten – indien noodzakelijk – verplaatst door vrijwilligers.

De weidevogels die op de kwekerijen van Sempergreen broeden zijn de kievit, de kleine plevier en de scholekster. De meeste nesten en eieren die de medewerkers en vrijwilligers hebben gevonden, zijn van de kievit. Op de tweede en derde plaats komen de kleine plevier en de scholekster. 

Wat betreft het aantal gevonden nesten was 2019 een topjaar. Ook was 2019 een goed jaar voor de kleine plevier en scholekster. Toen kwamen percentueel gezien de meeste eieren uit.

DIT JAAR IETS MINDER EIEREN UITGEKOMEN Voor 2020 zijn korte tijd geleden de eerste resultaten binnengekomen. Ook dit jaar zijn er veel nesten gevonden, maar relatief minder uitgekomen. Dit kan volgens Freerk de Boer, coördinator weidevogelbescherming Kromme Rijnstreek, komen doordat ze worden opgegeten door roofdieren (predatie), doordat er iets misgaat bij werkzaamheden, of doordat de broedende vogel het nest verlaat voordat de eitjes uitkomen. Verdere analyse hierover moet nog uitsluitsel bieden. 

TABELLEN In de onderstaande tabellen zijn de uitkomstpercentages van de verschillende soorten te vinden.

Uitkomende kievitkuikens
Jonge kievit tussen het sedum
Kwekerij Sempergreen  in Odijk
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie