Staatsbosbeheer waarschuwt voor de eikenprocessierups in Nieuw Wulven
Staatsbosbeheer waarschuwt voor de eikenprocessierups in Nieuw Wulven TS

Hoogtijdagen voor de eikenprocessierups

29 mei 2020 om 09:44 Natuur en milieu

HOUTEN De eerste linten zijn weer om de eikenbomen in Houten gehangen: de komende weken, tot ongeveer half juli, zijn de hoogtijdagen voor de eikenprocessierups. Staatsbosbeheer waarschuwt de bezoekers van Nieuw Wulven voor de eikenprocessierups die ook daar voorkomt. 

Het is pech hebben voor wie in aanraking komt met de onzichtbare brandharen van de eikenprocessierups. Ze zitten nou eenmaal in de lucht. Contact met de haartjes kan jeukende rode bultjes veroorzaken op onderarmen, benen en in de nek. Ze kunnen echter verspreid over het hele lichaam voorkomen. Geadviseerd wordt om brandharen weg te halen door plakband over de aangedane plekken te drukken en deze vervolgens weg te trekken. Aloë vera gel, mentholgel of verkoelende zalf werken jeukstillend.  

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen bij voorkeur op een biologische manier. Hiervoor zijn op diverse locaties, bijvoorbeeld bij scholen, kinderdagverblijven, de recreatieplas en in lange eikenlanen speciale mezenkastjes opgehangen. Mezen eten in een vroeg stadium de larven van de eikenprocessierupsen op. 

Meer weten over de bestrijding van de eikenprocessierups? Lees ons Premium artikel over de diverse vormen van bestrijding

Nog geen abonnee? Abonnee worden van Houtens Nieuws Premium kan al vanaf €3,95 per maand

Bomen die aangetast zijn door de iekenprocessierups worden gemarkeerd met een roodwit lint
Waarschuwing voor de eikenprocessierups
Waarschuwing voor de eikenprocessierups
advertentie
advertentie