Wolf op de weg
Wolf op de weg Michel Rutte

99 schapen gedood sinds terugkeer wolf in Utrecht, afrastering onder de maat

14 april 2024 om 15:45 Natuur en milieu

UTRECHT Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland zijn in de provincie Utrecht 99 doodgebeten schapen geregistreerd. Dit blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die voor de provincies data bijhoudt over wolvenactiviteiten in Nederland. DNA-onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat de wolf achter recente aanvallen zit in Doorn, Leersum en Maarsbergen.

In totaal zijn in de provincie Utrecht 31 aanvallen op boerderijdieren gemeld sinds 2015. In veruit de meeste gevallen was een wolf de dader of vermoedelijk de dader. Bij drie aanvallen, met zes dode schapen en één gewonde, kon worden vastgesteld dat een hond had gebeten. Volgens experts zijn aanvallen van honden veel minder vaak dodelijk. In geen van de gevallen voldeed de afrastering aan de adviesnorm. Bij de aanvallen van dit jaar is dat niet nog niet bekend.

Sinds 2022 is een aanzienlijke stijging te zien in het aantal aanvallen op schapen in de provincie Utrecht, vooral op de Utrechtse Heuvelrug. Dit jaar zijn er al negen meldingen. In Renswoude zijn ook paarden verwond.

Na elke vermoedelijke wolvenaanval wordt door een deskundige of een dierenarts DNA verzameld bij de aangevallen dieren. Een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit onderzoekt dat DNA. Elke twee tot drie maanden maakt BIJ12 bekend wat het onderzoek heeft opgeleverd. Als het inderdaad om een wolf ging, kan ook bepaald worden waar die wolf vandaan kwam en uit welke familie het dier stamt. De provincies vergoeden de vastgestelde wolvenschade. Tot nu is 12.257 euro aan wolvenschade uitgekeerd in de provincie Utrecht.

LANDELIJKE CIJFERS

In heel Nederland zijn 4701 boerderijdieren gedood bij aanvallen. Niet alleen schapen, ook pony’s, paarden, veulens, koeien, kalveren, geiten, wallaby’s en alpaca’s zijn aangevallen. De wolf was 3242 keer met zekerheid de dader, de hond 227 keer, de vos 54 keer en de goudjakhals 16 keer. In 1004 gevallen is volgens BIJ12 (nog) niet bekend welk dier heeft gebeten. De wolvenroedel die op de grens van Drenthe en Friesland zit, is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van het aantal dode dieren.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn onlangs drie moeflons gedood door wolven, zo is gebleken uit DNA-onderzoek. De haarschapen stonden binnen een wolfwerend raster, meldde het park. De omheining was gemiddeld 20 centimeter hoger dan de 120 centimeter die BIJ12 adviseert. Ook de elektrische spanning die op de stroomdraden staat, was hoger dan BIJ12 voorschrijft. Verder staat er binnen het raster een muildier, waarvan volgens het park bekend is dat zij wolven aanvallen en verjagen. ,,Helaas blijken ook deze maatregelen de moeflon niet te beschermen”, liet het park weten.

Sinds er wolven op De Hoge Veluwe zijn, is de moeflonpopulatie zo goed als verdwenen. Volgens de parkdirectie zijn de haarschapen belangrijk voor het park, omdat ze de open landschappen van de Veluwe begrazen die van “grote ecologische waarde” zijn en soms zelfs ook Europees beschermd zijn.  (Bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie