Afbeelding
Pixabay

Houten wil avondklok voor katten om broedende vogels te beschermen

19 maart 2024 om 11:20 Natuur en milieu

HOUTEN Om broedende (weide)vogels te beschermen roept Houten inwoners op om hun kat ‘s nachts binnen te houden. Vogels zijn in de lente extra kwetsbaar, stelt de gemeente. “Mensen, katten en loslopende honden kunnen het broeden verstoren. Hierdoor overleven minder kuikens.”

Houten vraagt katteneigenaren om hun huisdier ‘s nachts binnen te houden in de periode tussen 15 april en 15 juni. De gemeente roept baasjes van honden op om hun viervoeter niet los te laten lopen bij mogelijke broedgebieden. Ook vraagt de gemeente voorzichtig te zijn met snoei- en maaiwerkzaamheden in de tuin.

Weidevogels staan flink onder druk, volgens Vogelbescherming Nederland. “De aanwezigheid van een kat kan mogelijk leiden tot toekomstige gedragsveranderingen, zoals het mijden van bepaalde broedgebieden of verminderde broedzorg. Uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen blijkt verder dat poezen ‘s nachts hele afstanden afleggen. Ze gaan wel 1,5 tot 3 kilometer van huis.”

Vogelbescherming Nederland doet al jaren een beroep op katteneigenaren onder het moto ‘Kuikens in het land, poes in de mand’. De organisatie heeft ook dit jaar weer tientallen verborgen camera’s geplaatst in nesten zodat je online naar broedende vogels kunt kijken.  (bron: RTVUtrecht) 

advertentie
advertentie