Wethouder Wouter van den Berg gaf het startsein voor de vergroening van het centrum van Houten.
Wethouder Wouter van den Berg gaf het startsein voor de vergroening van het centrum van Houten. Annette Stolk - de Vries

Stenen eruit, groen erin. Wethouder Van den Berg geeft startsein voor vergroenen centrum Houten

4 maart 2024 om 16:25 Natuur en milieu

HOUTEN Zittend in een mobiele kraan waarmee tegels aan het Onderdoor worden verwijderd heeft wethouder Wouter van den Berg (SGP) maandagochtend een begin gemaakt met de vergroening van het centrum van Houten. De vergroening en ontstening vindt plaats op twaalf locaties: vanaf het Imkerseind, langs het Onderdoor en Het Rond tot aan het Kooikerseind. 

Annette Stolk – de Vries

In totaal gaat het hierbij om 400 m2 steen dat wordt verwijderd. De vergroening is nodig om de gevolgen van klimaatverandering in de stad beter op te vangen. 

LEEFBAARHEID

Wethouder Van den Berg: ,,Ook in Houten merken wij dat regenbuien steeds extremer worden. Periodes met veel regen in korte tijd worden afgewisseld door lange droge en zeer warme periodes. Extra groen beperkt het risico op schade en overlast in die periodes en verhoogt de biodiversiteit. Bovendien wordt het centrum op deze manier groener en aantrekkelijker waarmee het de leefbaarheid ten goede komt.”

Na het ontstenen worden de stroken door de gemeente ingeplant en ingezaaid. Jaarlijks wil de gemeente Houten tenminste 3500m2 ontstenen en vergroenen. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat er in de gemeente sprake is van maar liefst 45000 m2 zinloze verharding. 

advertentie
advertentie