Ghazwan Yaghi
Ghazwan Yaghi UAF / Emiel Elgersma

Wetenschapper uit Houten genomineerd voor UAF-Award: uitblinker van het jaar

11 oktober 2021 om 15:32 Mensen

HOUTEN Een wetenschapper uit Houten, Ghazwan Yaghi, is één van de zes genomineerden voor de UAF-Award. Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken. Vanaf 11 oktober kan iedereen zijn stem uitbrengen via uaf.nl/stemmen. Op 4 november maakt het UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is. 

Gevluchte studenten en professionals hebben een lastige startpositie in Nederland en moeten allerlei obstakels overwinnen. Bijvoorbeeld de taalbarrière, een diploma dat niet op waarde wordt geschat, onbekendheid met het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt bemoeilijken de toegang tot opleidingen en banen die bij hun talenten passen. Wie ondanks die lastige omstandigheden toch weet te excelleren, is een echte uitblinker.

De zes genomineerden voor de UAF-Award 2021 vallen op door hun studie- en werkprestaties en hun maatschappelijke inzet. Met de verkiezing wordt in brede zin aandacht gevraagd voor de kennis en talenten die gevluchte studenten en professionals meebrengen.

PASSIE VOOR ARCHITECTUUR Ghazwan Yaghi is afkomstig uit Syrië. Hij studeerde geschiedenis en architectuur, promoveerde en werkte meer dan twintig jaar als wetenschapper. Hij was archeoloog bij een overheidsinstituut, het General Directorate of Antiquities and Museums, en lector aan de Universiteit van Damascus. ,,Syrië is een land met meer dan tienduizend archeologische bezienswaardigheden.”

In 2014 vluchtte hij voor de oorlog. Ghazwan: ,,Zoals zoveel Syriërs dacht ik dat de oorlog over zou gaan. Ik hoopte dat misschien wel meer dan ieder ander, vanwege mijn werk. Maar het ging niet over. Ik voel me verantwoordelijk voor het uitdragen en beschermen van onze heritage, maar ik ben nog altijd echtgenoot en vader in de eerste plaats. Ik heb een verantwoordelijkheid, er was geen keuze. Dat we alles achter ons hebben moeten laten heeft veel impact gehad.”

Zijn wetenschappelijke inzichten, jarenlange werkervaring en passie voor het vak nam hij mee naar Nederland. Ghazwan: ,,Gebouwen hebben motieven, ze spreken. Gebouwen helpen je om een compleet beeld van de geschiedenis te vormen. Veel verhalen zijn geschreven door mensen met belangen. Gebouwen daarentegen liegen nooit, ze reflecteren het ware verhaal over mensen.”

(de tekst loopt door onder de video)


AANSLUITING BIJ NEDERLANDSE ACADEMISCHE WERELD Met dank aan beurzen kon Ghazwan zijn werk in Nederland voortzetten. In 2018 nam hij deel aan het Hestia-programma, een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), De Jonge Akademie, KNAW en het UAF. Het project geeft gevluchte wetenschappers de kans om mee te werken aan bestaande onderzoeksprojecten. Een jaar later kreeg hij een beurs van de Universiteit Leiden, waar hij werkte als senior onderzoeker aan het Institute of Area Studies. Op dit moment werkt Ghazwan als onderzoeker bij het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study). Tussendoor publiceert hij artikelen en boeken. Ghazwan: ,,Ik verdiep mij in de relatie tussen functie en vorm van Mammelukse badhuizen en de maatschappij in die tijd.”

MAATSCHAPPELIJK ACTIEF
Naast zijn werk zet Ghazwan zich in om zijn kennis over Syrië en de Syrische architectuur te delen met de Nederlandse maatschappij. Meer dan twintig presentaties gaf hij de afgelopen jaren, onder meer in Utrecht, Leiden en zijn woonplaats Houten. Hij richtte er zelfs een stichting voor op: het Arabisch Nederlands Cultuurhuis. Ghazwan: ,,We verrijken elkaars leven. Ik creëer een plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen leren en genieten van elkaars cultuur.”


STEM OP JOUW UITBLINKER VAN HET JAAR!  Vanaf 11 oktober kan iedereen stemmen op de genomineerden voor de UAF-Award, via uaf.nl/stemmen. Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar krijgt een opleidingstraject naar keuze ter waarde van vierduizend euro, mogelijk gemaakt door ICM.


OVER HET UAF Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze behartigen hun belangen, geven advies en bieden begeleiding en financiële steun. Kennis en ervaring delen ze met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten.

advertentie
advertentie