Juul bij zijn messenblok. Hij werkt alleen nog met zelf gesmede messen
Juul bij zijn messenblok. Hij werkt alleen nog met zelf gesmede messen Jexcel van Wijngaarden
gratis

PREMIUM SELECTIE Juul van Schip: ,,Werken, sparen en je kop houden”

27 december 2020 om 16:00 Mensen

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Elke twee weken maken we een portret van een Houtenaar. Vandaag het Zaterdagportret van slager Juul van Schip.  Het interview is eerder gepubliceerd op 7 november 2020.

HOUTEN Hij trad in de voetsporen van zijn vader en werd slager. Het groeien van zijn winkel was nooit wat hij voor ogen had, toch leidt hij nu een zaak met 30 werknemers. ,,Mijn gezin en winkel zijn mijn trots en leven”, zegt Juul van Schip. Hij heeft een sterke band met Griekenland, smeedt messen en vindt rust een belangrijk gegeven in zijn leven. Hij gunt mensen datzelfde gevoel. 

In 1984 verhuisde Juul van geboorteplaats Utrecht naar Houten en startte zijn werk als slager. ,,Fruitteler meneer de Bruin, grondlegger van de Dikke Boom, zocht contact met de bakker in het Oude Dorp. Die bakker was familie van mij.” Met een klein toonbankje startte de Bruin een bakkerij en groentewinkel, waar Juul bij kwam met vlees en melk. Nu 36 jaar later is zijn naam bekend maar hij voelt het zelf anders. ,,In de winkel draag ik werkkleding. Buiten word ik daardoor niet altijd herkend. Ik kom eigenlijk niet veel buiten, want ik werk zes dagen per week van 05.30-18.30 uur. Op zondag ben ik buiten te vinden, dan wandel ik graag met mijn vrouw.”

WERKPLEZIER Juul is 30 jaar getrouwd met zijn eerste winkelmeisje Marianne. Zij hebben samen twee volwassen zoons, Luuk en Jip. ,,Marianne is van ons twee de bekende. Zij wordt vaak aangesproken waardoor ze zelden binnen anderhalf uur thuis is met de boodschappen.” Juul zegt gezegend te zijn met een goede gezondheid. Hoewel hij nooit sport, want daar heeft hij geen tijd voor, is hij nooit ziek geweest. ,,Ik werk liever 80 uur per week met veel plezier, zoals ik nu doen, dan 36 uur met zware tegenzin en een baas die ik niet mag. Ik ervaar vooral gezonde stress.”

Ik werk liever 80 uur per week met veel plezier, dan 36 uur met zware tegenzin en een baas die ik niet mag. 

CORONA Door de coronacrisis heeft Juul naast de gebruikelijke hygiënemaatregelen extra pinapparaten gekocht zodat mensen meer op één plek blijven staan. Hij ziet een duidelijk verschil tussen mensen die laconiek met de situatie omgaan en anderen die bang zijn. ,,Ik snap vooral de zorg van mantelzorgers. Als zij ziek worden, kunnen ze er niet meer voor de ander zijn of hebben angst de ander te besmetten.” In koopgedrag ziet Juul dat mensen meer vlees kopen, vaker gourmetten en zelfs nu nog barbecueën. Men koopt meer duurder vlees en kookt uitgebreider.

KERST Juul bereidt zich al voor op kerst en de bouw van een extra Pick-up winkel achterin de huidige winkel. ,,Met deze extra winkel wil ik de mensenstroom spreiden. We bieden op beide plekken hetzelfde maatwerk en verkopen dezelfde producten. De Pick-up winkel is een zelfservice winkel waar alles geportioneerd ingepakt is. De laatste twee dagen voor kerst werken we met tijdsblokken en een bepaald aantal bestellingen per blok. Ik verwacht grotere drukte, maar heb er wel zin in.” Wat betreft de band met klanten vindt Juul vertrouwen belangrijk. ,,Dat groeit met de tijd en wil ik niet beschamen. Ik geef mijn kennis over op mijn medewerkers. Zij weten wat ik weet, daarom hoeven klanten niet te twijfelen aan hun kennis. Klanten kijken mij altijd aan, maar ik wijs op mijn mensen. Zij verdienen hetzelfde vertrouwen.” 

SPAREN Wat op hem als werkgever indruk maakte is dat medewerkers in zijn zaak tot rust komen. ,,Ik zag personeel waarbij scheiding speelde. Alle stress die zij ervoeren namen ze mee om na een bepaalde tijd tot zichzelf en tot rust te zijn gekomen. Schijnbaar straal ik rust uit. Daarnaast sta ik voor conservatieve normen: werken, sparen en je kop houden. Je zult mij niet horen vloeken.” Zijn advies is blij te zijn met een loonsverhogingen en die te gebruiken om geld opzij te leggen. Wie nu rustig aan doet, heeft later meer te besteden en dat is leuk. ,,Evengoed komen mensen bij je als ze weten dat je geld hebt. Daarom waarschuw ik tegen geld uitlenen. Ik zag te vaak dat mensen het geleende geld wel terug willen geven, maar het niet kunnen.”

Ik ben trots op mijn zaak en vooral op onze eigen worstenmakerij. Ik wil de lekkerste worst van Houten verkopen. 

VERANDERINGEN Ook in het slagersvak zijn er veranderingen. Juul verfijnende de kant en klaar maaltijden en verkoopt verschillende vegetarische burgers. ,,Veel maaltijden zijn vegetarisch. Daarnaast kopen klanten een stukje vlees of vleesvervanger. Door de jaren heen groeide hij uit tot een slagerij met 30 mensen in dienst. ,,Zo groot worden was nooit mijn doel, het gebeurde gewoon. Hoewel ik ook administratief werk doe, sta ik het liefst achter de toonbank. Ik ben trots op mijn zaak en vooral op onze eigen worstenmakerij. Ik wil de lekkerste worst van Houten verkopen.”

VERLEDEN Juul is 59 jaar. Zijn vader was boer, leidde een paar cafetaria’s en werd slager. Als kind was hij vaak bij zijn oom die veehouder is. De veearts kwam vaak langs. ,,Dat leek me een mooi beroep. Ik kon alleen niet heel erg goed leren. Ik werkte bij mijn vader en ging na de mavo naar de slagersvakschool. Daarna volgde militaire dienst, waar ik in de keuken werkte en leerde koken. Dat kwam later van pas in mijn werk.” Na zijn diensttijd en 21 jaar oud, vertrok hij voor een jaar naar Griekenland, waar hij hielp bij het opzetten van een vleesverwerkingsbedrijf in Ioannina. De bedoeling dat hij met een team zou vertrekken, maar vertrok uiteindelijk alleen. ,,Het bleek een heftige keus. Een nieuw bedrijf bouwen en de taal niet spreken was zwaar. Gelukkig sprak de eigenaar Engels.” Bij zijn vertrek waren de politieke en financiële situatie in Griekenland niet stabiel, waardoor het bedrijf in zwaar weer kwam.

VOORBEELDFIGUREN Het contact tussen Juul en Griekenland bleef bestaan. Onder andere via een jongen die namens Juul daar werkte en door producten en apparaten die hij hier inkocht om naar Griekenland te verschepen. Zelf vloog hij er achteraan. Hierdoor zag Juul dat het bedrijf er weer bovenop kwam en goede zaken deed. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan Griekenland denk. Die Griekse vriend Nikos Vlachos is onlangs overleden. Daarmee verloor ik een groot voorbeeld. Mijn vader, een oud slager en een adviseur van Keurslager waren ook mijn voorbeelden en nu allemaal overleden. Ik heb geen oude wijze manen meer om heen”, zegt Juul aangedaan. ,,Hopelijk ben ik het nu voor anderen.”

SMEDEN Boven het hakblok hangen messen uit Griekenland. ,,Als het gaat om messen smeden is Griekenland beter dan Nederland. Na verschillende cursussen en het lezen van boeken leerde ik dat vak zelf en is het mijn grote hobby, hoewel ik door het vele werken weinig tijd voor smeden heb. Ik hoef geen andere messen meer.” Een van de opleidingen volgde Juul in Enkhuizen. De eigenaar kreeg een hersenbloeding, waardoor de smederij ontmanteld moet worden. Juul koopt nu machines en gereedschap van hem op. ,,Ondanks de emotionele waarde ziet de eigenaar in ieder geval dat zijn spullen goed terecht komen.”

IJSBADEN Juul denkt dat zijn goede gezondheid mede komt door het nemen van koude douches en ijsbaden. Vijftien jaar geleden bezocht hij met zijn zoon een workshop van Wim Hof, ook wel Iceman. De aandacht lag op ademhalingstechniek, mindset en cold exposure; de ervaring van koud douchen en het nemen van ijsbaden. Later volgden zij cursussen bij arts Bart Biermans waardoor hij begrijpt wat er in het lichaam gebeurt in koud water. Vanuit zijn eigen ervaring met ijsbaden, besloot Juul af en toe een ijsbad achter in de zaak te maken. ,,In de zomer staat die bak eens in de maand klaar voor medewerkers. Door zo’n ijsbad voel je jouw lichaam veranderen. Je vergeet alles, voelt je lekker en ervaart rust in je hoofd. Iedereen zou het eens moeten beleven.”

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van HoutensNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee.  Al voor €3,95 per maand heb je een abonnement op Houtens Nieuws Premium

advertentie
advertentie