Jeannet Avnon bij de collage ter nagedachtenis aan haar zoon Itamar
Jeannet Avnon bij de collage ter nagedachtenis aan haar zoon Itamar Annette Stolk-de Vries

Jeannet Avnon maakte een kunstcollage ter nagedachtenis aan haar zoon die omkwam bij de ramp met de MH17

17 juli 2022 om 08:17 Maatschappelijk

SCHALKWIJK  Op 17 juli 2022 is het alweer acht jaar geleden dat de MH17 ramp plaatsvond. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok met 298 mensen aan boord van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven de Oekraïne werd neergeschoten. Alle inzittenden kwamen om het leven. Onder hen Itamar Avnon die na de huwelijksvoltrekking van zijn zus weer op weg was naar Australië om zijn studie weer op te pakken. 

Annette Stolk – de Vries 

De pijn van het verlies van haar jongste zoon is voor Jeannet Avnon uit Schalkwijk nog iedere dag voelbaar. ,,Ik herinner mij de 17e juli 2014 nog als de dag van gisteren. Het is een gebeurtenis die nog steeds niet werkelijk te bevatten is. Je komt er eigenlijk nooit overheen, maar je zal er wel doorheen moeten. Ik kan er mee omgaan, omdat ik er soms niet te veel aan denk.” Volgend jaar wil Jeannet naar Australië reizen om daar de universiteit te bezoeken waar haar zoon met zoveel trots op studeerde. 

GEMIS Itamar was volgens zijn moeder op de middelbare school een boefje. Op de universiteit in Australië vond hij echter zijn draai. ,,Hij was gedreven en gezien bij docenten en medestudenten. Hij was iemand die makkelijk contacten maakte; waar hij kwam was het gezellig.” Ook in Australië kwam het overlijden van de toen 26-jarige Itamar hard aan. Binnen het gezin sijpelt zijn verlies nog steeds door. Jeannet: ,,Iedereen heeft binnen het gezin zijn plek. Oudste kind, middelste kind en hij was de jongste. Binnen ons gezin was hij de gangmaker en de verbinder. Hij kon stress bij je wegnemen. Die plek kan niet door anderen opgevuld worden. Dat mis je en dat gemis is echt erg.” 

KNUTSELS Jeannet Avnon was al jarenlang bezig met kunst en schilderen in haar galerie in Schalkwijk. Na het overlijden van Itamar stagneerde dat enigszins en ging ze op internet op zoek naar andere kunstvormen. ,,Ik was op zoek naar een kunstvorm waarbij ik uiting kon geven aan gevoelens vanuit het diepste van mijn ziel. Ik stuitte op een boek waarin collages waren weergegeven en kindertekeningen. Toen bedacht ik mij opeens dat ik op zolder nog een doos had staan met kindertekeningen en knutsels van Itamar.” Jeannet stalt alles wat ze in de doos vindt uit in de schuur. Zo ontstond uiteindelijk het plan om een collage te maken. 

De collage is een soort levensverhaal geworden

COLLAGE Van alles wat uit de hand van Itamar is gekomen maakt Jeannet een collage die ze prachtig heeft laten inlijsten. In de collage vind je veel terug uit het leven van Itamar en de familie Avnon. De kip met drie kuikentjes symboliseert het gezin, een zelfportret van Itamar, een jeep, een vliegtuig in brand, zonnebloemen. De laatste twee hebben extra emotionele waarde en zijn de uiteindelijk insteek om de collage te maken. Jeannet: ,,Itamar is neergestort in een brandend vliegtuig en terechtgekomen in een veld met zonnebloemen. De collage is een soort levensverhaal geworden.”

Ik denk dat het tot stand komen van een collage ook voor andere ouders een nieuwe manier van rouwverwerking kan zijn

VERWERKING De collage is voor Jeannet een kostbaar en dierbaar monument. Het maken van de collage met de kindertekeningen en knutsels van Itamar heeft haar geholpen bij het verwerken van het enorme verlies en gemis. Jeannet: ,,Ik denk dat het tot stand komen van een collage ook voor andere ouders een nieuwe manier van rouwverwerking kan zijn. Een manier om verder te kunnen gaan na het verlies van een kind. Daarom zou ik graag voor anderen die een kind hebben verloren een kunstcollage willen maken. Ik heb gemerkt dat een dergelijk collage een kostbaar en dierbaar aandenken is aan de overledene. Het weerspiegelt de unieke persoonlijkheid van het kind en je ziet er als ouder herinneringen in. Ik ben zo blij met mijn collage dat ik dit andere ouders ook zo zou gunnen.” 

Mocht u interesse hebben in het laten maken van een kunstcollage dat vindt u nadere informatie op: www.itamart.nl 

advertentie
advertentie