Richard Roest (li) en Bram de Korte voor het oude ING pand dat Proef! Huiskamer van Houten wordt
Richard Roest (li) en Bram de Korte voor het oude ING pand dat Proef! Huiskamer van Houten wordt Irene van Valen

Proef! Huiskamer van Houten is een gastvrije plek voor u

5 november 2021 om 11:52 Maatschappelijk

HOUTEN In het voormalig ING kantoor aan het Onderdoor opent Proef! Huiskamer van Houten zijn deuren op 13 november om 13.00 uur ,,Wij willen midden in de samenleving een gastvrije plek zijn voor Houten met delen, ontmoeten en verbinden als onze belangrijkste ingrediënten”, legt Richard Roest uit. Proef! is een pop-up huiskamer en open tot 15 januari op donderdag van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur.

Irene van Valen

Bij binnenkomst ontstaat de eerste ontmoeting en leren mensen elkaar kennen. Iedere zaterdag worden een uur lang goodybags uitgedeeld. ,,Dat doen we vanuit onze ‘generosity store’, vanuit het idee dat we leven om te delen”, zegt Roest, predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk de Lichtboog. Mensen mogen deze goodybags houden nadat zij een selfie maken in een Instagram-Room en die foto met de tag #proefhouten plaatsen op social media. De ontvanger mag vervolgens een ding uit de goodybag bewaren, de rest is om weg te geven.

ESCAPEROOM In het voorste gedeelte van het pand, ligt de vroegere kluis. ,,Daarin maken we een Escaperoom rondom het thema: Je Geld of je …? Men denkt na over de vraag wat je waardevol vindt. De Escaperoom is alleen op vrijdag en zaterdag te reserveren via de website www.proefhouten.nl en neemt drie kwartier in beslag.”

GEZELLIGHEID In het middelste gedeelte van Proef! ligt de nadruk op het ontmoeten van en luisteren naar elkaar. Daar staan koffie en thee klaar en neemt men plaats op een van de bankstellen of speelt aan de voetbaltafel. Er komt een podium voor huiskamerconcertjes. ,,We bieden gezelligheid in de donkere maanden. Kom gerust even werken in afwachting van je trein”, zegt Bram de Korte, kernteamlid van Proef!

WORKSHOPS In het achterste gedeelte staan grote tafels waaraan activiteiten als creatieve workshops, kinderactiviteiten, Ladies-Only momenten en de Alpha cursus worden georganiseerd. Daarachter liggen twee Instagram-Rooms. Na het bekijken van een introductiefilm met als thema ‘Follow me’ en de vraag wie je volgt, kunnen jongeren bij wisselende landschappen als achtergrond een foto maken en deze delen.

LEFFT Bij Proef! verkopen ze niets. Wel is de ruimte een showroom van Lefft, de tweedehands vintage winkel in het overdekte gedeelte van het winkelcentrum. ,,Stel dat iemand een meubelstuk leuk vindt, dan rekenen zij die af in de winkel en nemen het vervolgens mee. ,,Wij regelen wel weer iets nieuws”, legt De Korte uit.

ONTSTAAN Bij het zien van de lege winkelpanden op het rond bedacht Roest dat het gaaf zou zijn om iets met zo’n pand te doen. Het idee van deze Pop-up huiskamer deelde hij met de eigenaar van het pand; de makelaar even verderop. Hij vond het idee van Proef! interessant. De invulling was echter nieuw voor iedereen. De Korte: ,,Vooral Richard bedacht veel nieuwe ideeën.” Naast hem staan 60 vrijwilligers die meewerken. Denk aan gastteamleden, mensen die helpen bij het inrichten, schoonmakers en iemand die tien kerstbomen regelt. ,,Al zijn onze creatieve ideeën leuk, mijn hart ligt bij mensen en aandacht voor elkaar. Het gaat om luisteren naar elkaar en elkaar inspireren”, zegt Roest. ,,We willen geloof, hoop en liefde delen en met liefdevolle aandacht in het centrum staan.” De Korte vult aan: ,,Het zou bijzonder zijn als hier iets blijvends uit ontstaat en buurtbewoners met elkaar blijven optrekken als wij al weg zijn.”

Richard Roest (li) en Bram de Korte staan voor hun plek van ontmoeting, delen en verbinden.
advertentie
advertentie