Martine Broekema (links) en Tabitha van Dongen (rechts) begeleiden jongeren bij Join Us
Martine Broekema (links) en Tabitha van Dongen (rechts) begeleiden jongeren bij Join Us Irene van Valen

Join Us activiteit van Houten&co geeft jongeren handvatten voor sociale ontwikkeling

30 oktober 2021 om 11:40 Maatschappelijk

HOUTEN In september 2020 startte in jongerencentrum Enter, onderdeel van van Houten&co, twee Join Us groepen. Hierbij komen jongeren die zich eenzaam voelen of die weinig vrienden hebben en moeite hebben om vriendschappen te onderhouden bij elkaar. Jongerenwerker Tabitha van Dongen zei met klem: ,,Jongeren moeten weten dat Join Us bestaat. Je mag komen zoals je bent. Je bent niet de enige.” Tabitha is naast Martine Broekema een van de acht professionele jongerenwerkers die Join Us groepen leiden.

Irene van Valen

Join Us kent twee leeftijdsgroepen: een van 12-18-jarigen en een van 18-25-jarigen. Zij komen een keer in de veertien dagen samen op dinsdag- of donderdagavond. De jongeren werken aan hun sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld door in wisselende duo’s de avondactiviteiten te organiseren. ,,Natuurlijk moeten zij in het begin aan elkaar wennen. De jongerenwerkers investeren in het creëren van de juiste sfeer zodat de jongeren het goed hebben met elkaar”, zei Tabitha.

UITNODIGING ,,Kom gewoon eens langs”, vervolgde Martine en nodigt daarmee jongeren uit. ,,Stap over de eerste drempel door je aan te melden via www.join-us.nu en kies je woonplaats of neem direct contact op met Join Us Houten door te bellen of appen naar 0686822542.” Na je aanmelding volgt een gesprek met een jongerenwerker en is het mogelijk een avond te bezoeken. Bij iedere stap kan een jongere besluiten te stoppen of door te gaan. Gaat een jongere door, dan stellen ze met elkaar een challenge op. Daarbij worden leerdoelen opgesteld aan de hand van problemen waar jongeren tegenaan lopen of waarin ze willen groeien op sociaal vlak. Jongeren met dezelfde challenges trekken intensiever met elkaar op. Na tien avonden volgt een evaluatie en wordt gekeken naar het persoonlijke proces en wordt deze bijgesteld. De bedoeling is dat een jongere na ongeveer een jaar de challenge heeft behaald en Join Us verlaat. Daarmee ontstaat een natuurlijke doorstroming binnen de groepen en helpen de meer ervaren jongeren de nieuwe instromers op weg.

ACTIVITEITEN Met het groeien van de groep en de bekendheid met elkaar regelen de jongeren steeds meer zelf en nemen de jongerenwerkers meer afstand. De jongeren organiseren activiteiten als een fietspuzzeltocht, een escape room maken, gezelschapsspellen spelen, documentaires kijken, kerstmutsen versieren en speeddaten. Het samen optrekken maakt het samenzijn waardvol. Jongeren zijn deel van een club en leren luisteren en omkijken naar elkaar. Wat het nog mooier maakt zijn de activiteiten die buiten de avonden om opgepakt worden. Twee meiden ontdekten bij elkaar in de buurt te wonen en fietsen in het donker samen naar huis. Een andere groep bezocht de Efteling.

WELKOM Het idee van Join Us ontstond twee jaar gelden en werd na overleg met de landelijke Stichting Join Us en gemeente Houten opgestart. De jongerenwerkers namen deel aan een training van de landelijke stichting. ,,We startten tijdens de coronaperiode met twee groepen”, zei Broekema. ,,Nu hebben we vier groepen en in al die groepen is plek voor jongeren die willen werken aan hun sociale skills.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie