Wethouder Jan Overweg overhandigt brochure aan Carlijn van Oostrum
Wethouder Jan Overweg overhandigt brochure aan Carlijn van Oostrum Annette Stolk-de Vries

Speciale brochure in eenvoudige taal is een goede hulpbron voor Carlijn

3 juni 2021 om 16:06 Maatschappelijk

HOUTENCarlijn van Oostrum (31) heeft een niet aangeboren hersenletsel. Pas op latere leeftijd realiseerde zij zich dat dit de verklaring is waarom zaken op een bepaalde manier in haar leven zijn verlopen. Vele puzzelstukjes vielen toen ineens in elkaar. Nu probeert ze haar leven weer verder op te pakken en vooruit te kijken.

Annette Stolk – de Vries

Het leven verliep voor Van Oostrum niet altijd even makkelijk. ,,Ik zat niet lekker in mijn vel, maar probeerde desondanks steeds maar door te gaan. Toch zag ik steeds een duidelijk patroon terugkeren van bepaalde zaken die ik niet voor elkaar kreeg.” Van Oostrum voert vele gesprekken met haar hulpverleners en anderhalf jaar geleden valt bij haar het kwartje dat zuurstoftekort, dat zij als baby van zes weken heeft gehad, de oorzaak is van niet aangeboren hersenletsel. Daardoor is er bij Van Oostrum sprake van een licht verstandelijke beperking. 

STAPPEN MAKEN Contact maken met en onderhouden met anderen zijn lastig voor haar. Ook tijdens haar werk loopt ze hier regelmatig tegenaan. ,,Door mijn aandoening is mijn korte termijn geheugen beperkt en mijn verwerkingssnelheid van informatie gering. Ik begrijp en onthoud niet alles van wat er tegen mij wordt gezegd. Door gesprekken met mijn hulpverleners ben ik nu in staat de reden waarom dit zo is te begrijpen. Ik probeer nu stappen te maken om mijn (sociale) leven beter op orde te krijgen.”

Het liefst zou ik regelmatig iets willen doen met gelijkgestemden

LASTIG Via de psycholoog komt Van Oostrum in contact met Van Houten & Co. Met Daphne van Dijk, consulent welzijn, volgt een zoektocht naar welke mogelijkheden er in de gemeente Houten zijn en naar wat Carlijn leuk vindt. Van Oostrum: ,,Het is best lastig om iets leuks te vinden. Er worden veel activiteiten voor de jeugd en voor senioren georganiseerd. Het is moeilijk om iets te vinden voor jong volwassenen. Het liefst zou ik regelmatig iets willen doen met gelijkgestemden, zoals fietsen, wandelen, kanoën of jeu de boules spelen.”

CORONA Het afgelopen jaar werd beheerst door corona. Net als vele andere mensen heeft ook Van Oostrum daar last van gehad. ,,Ik kreeg bijvoorbeeld te maken met wachtlijsten en gesprekken met hulpverleners moesten veelal online plaatsvinden. Dat is niet altijd even fijn. Je praat online heel anders met elkaar dan wanneer je tegenover elkaar een gesprek voert.”

Gesprekken voert Van Oostrum ook regelmatig met de gemeente al viel het voor haar niet altijd mee de juiste weg in de wirwar van regels en voorzieningen te vinden. Het lezen van richtlijnen en brochures is lastig voor haar. Ze is dan ook blij dat ze onlangs uit handen van wethouder Jan Overweg een brochure heeft ontvangen die de gemeente speciaal heeft uitgebracht. In deze brochure worden zaken in eenvoudige taal uitgelegd en toegelicht. ,,Op deze manier is het voor mij straks veel makkelijker om te vinden waar ik voor mijn hulpvraag moet zijn.”

TOEKOMST Gelukkig gaat het nu wat beter met Carlijn. ,,Ik hoop dat ik in de toekomst een leuke sociale groep kan vinden waaraan ik mij kan optrekken. Ik probeer mijn blik weer vooruit te richten.” 

advertentie
advertentie