Martin Op 't Land en Lex Goudswaard bedachten het burgerinitiatief opvang kindvluchtelingen
Martin Op 't Land en Lex Goudswaard bedachten het burgerinitiatief opvang kindvluchtelingen Annette Stolk-de Vries

Burgerinitiatief gestart voor opvang kindvluchtelingen

5 april 2021 om 09:08 Maatschappelijk

HOUTEN Lex Goudswaard en Martin Op ‘t Land zijn samen met andere betrokken Houtense inwoners een burgerinitiatief gestart om alleenreizende kinderen uit Griekse kampen uit te nodigen naar Nederland te komen en hun opvang te financieren uit een particulier fonds. Lex Goudswaard en Martin Op ’t Land wonen beiden in Houten. Goudswaard is gepensioneerd huisarts en Op ’t Land is werkzaam als Enterprise Architect bij Capgemini en is hoogleraar aan Universiteit Antwerpen.

door Annette Stolk - de Vries

MOTIVATIE ,,Mijn motivatie om dit burgerinitiatief te organiseren komt voort uit een persoonlijke verontwaardiging dat wij, als Europa, dergelijke schrijnende omstandigheden laten gebeuren. We hopen dat er met ons initiatief ergens beweging komt om hier verandering in aan te brengen”, aldus Goudswaard. De discussie over opvang van kinderen uit Griekse kampen bevindt zich momenteel in een patstelling waarbij vooral geruzied wordt over de inzet van schaarse middelen. Op ’t Land: ,,Wellicht is het doorbreken van die patstelling mogelijk als de opvang een plaatselijke verantwoordelijkheid is en de lasten worden gedragen daar waar de inspanning wordt geleverd.

FONDS Het doorbreken van de ontstane patstelling is voor het burgerinitiatief één van de uitdagingen. Daarom willen zij de opvang van alleenreizende kindvluchtelingen voor een belangrijk deel financieren uit een particulier fonds. Goudswaard: ,,We denken hierbij aan donaties van burgers, bedrijven, kerken en maatschappelijke organisaties. Hierdoor gaat de opvang niet ten koste van investeringen in zaken zoals bijvoorbeeld woningbouw of banen. Van ‘voordringen’ is dus geen sprake.” Van de populatie in de opvangkampen is 40% minderjarig, waarvan het overgrote deel alleen reist.

Met ons initiatief proberen we de positieve kracht lokaal te bundelen en daarmee de machteloosheid te doorbreken

LOKAAL De grote vraag is hoe je de juiste doelgroep identificeert. Goudswaard: ,,We zijn nu aan het uitzoeken welke instanties ons daarbij kunnen helpen. Desondanks blijven we aangewezen op medewerking van de Nederlandse overheid. Er moet beleid komen dat deze kinderen mogen komen. Daarbij komt dat het kind een aanmerkelijke kans op een asielstatus moet hebben. Idealiter zou een deel van de asielaanvraag ter plekke moeten plaatsvinden, dit ter voorkoming van extra teleurstellingen voor het kind.”

Op ’t Land: ,,Met ons initiatief proberen we de positieve kracht lokaal te bundelen en daarmee de machteloosheid te doorbreken.”

HAALBAARHEID Een haalbaarheidsonderzoek zal duidelijkheid moeten geven over welk bedrag onder aan de streep nodig is om een kind op te vangen. Welke kosten moeten worden gemaakt voor pleegzorg, gezondheid, onderwijs etc.? Daarnaast is de vraag hoe de noodzakelijke bedragen moeten worden verdeeld over overheid, gemeenten en provincies.

Op ’t Land: ,,We gaan ervan uit dat we hier een goede oplossing voor kunnen vinden.” Goudswaard: ,,Wellicht dat we in ons onderzoek op voorbeelden vanuit het buitenland stuiten en de goede elementen kunnen kopiëren.” Als vetrekpunt stelt het burgerinitiatief een budget voor van €200.000,- per kind voor een gemiddelde opvang van 12 jaar.

GEMEENTE De initiatiefnemers hebben de plannen inmiddels besproken met de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad. Een overgrote meerderheid van de raad heeft het plan positief ontvangen en vindt het passend in de Houtense traditie van opvang van vluchtelingen. Eén van de suggesties vanuit het gemeentebestuur is om, met een aantal andere gemeenten die bereid zijn kinderen uit Griekse kampen op te vangen, een brief te schrijven aan de informateurs.

We willen bij de landelijke overheid erop aandringen om ons initiatief een pilot status te geven

Op ’t Land: ,,Deze brief moet binnen drie weken bij de informateurs liggen. Daarnaast starten wij met de uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek. Een aantal cruciale zaken uit dit onderzoek moet in deze brief worden meegenomen, zoals bijvoorbeeld het benoemen van aansprekende buitenlandse voorbeelden en het vaststellen van selectiecriteria. Goudswaard: ,,We willen bij de landelijke overheid erop aandringen om ons initiatief een pilot status te geven.”

BIJVAL ,,We hebben nadrukkelijk de samenwerking met de gemeente gezocht. We proefden een grote bereidheid in de raad om met ons mee te denken”, aldus Goudswaard. Ook uit de Houtense samenleving is er veel bijval voor het plan.

SUPPORT Als u wilt meehelpen, meedenken of de initiatiefnemers wilt ondersteunen dan kunt u mailen naar: martin.optland@gmail.com of naar lex@goudswaard.nl

advertentie
advertentie