De eerste zaadjes van de paasactie zijn geplant bij Gezinshuis de Grote Geer.
De eerste zaadjes van de paasactie zijn geplant bij Gezinshuis de Grote Geer. Irene van Valen

Samen maken we Houten zonnig

Maatschappelijk

HOUTEN Komende week vindt iedereen die ’t Groentje ontvangt een folder met daaraan een zakje zonnebloemzaadjes op de deurmat of in de brievenbus. Dit is een cadeautje van de Houtense kerken. Rebecca Onderstal, predikant van de Opstandingskerk, Marnix ten Voorde, lid van de Eskol-kerk en Eimert van der Beek van de Evangelie Gemeente Houten, leiden deze actie. ,,Deze paasgroet in de vorm van zaadjes waarmee we zonneschijn verspreiden, is bedoeld als bemoediging. Omdat we de huidige situatie nog een poos moeten volhouden, bieden we mensen graag een zonnige teken van hoop en moed aan. Als iedereen ze zaait, zien we met Pinksteren de eerste tekenen van het nieuwe leven. Ik hoop op heel veel zonnebloemen in Houten”, zei Onderstal.

STRALEN Het eerste zaadjes werd donderdag 25 maart gezaaid door burgemeester Gilbert Isabella. Dit deed hij bij Gezinshuis de Grote Geer. ,,Zonnebloemen zijn een mooi teken van de zomer. Ze stralen, zoals ook dit Gezinshuis een stralende functie krijgt vanaf deze mooie plek. De samenwerking tussen gezinsouders en de vrijwilligers die zich hiervoor inzetten is mooi. Ik plant deze zonnebloempitten die later kleur brengen rondom dit huis. Het idee dat heel Houten later dit jaar vol zonnebloemen staat, vind ik daarbij extra mooi”, zei Isabella.

ONDERSTEUNING Onderstal raadt aan de zaadjes eerst in een pot te zaaien. ,,Plant ze daarna in uw voortuin, in bloemperken of bermen, dan kunnen we allemaal genieten van de zonnigheid die de bloemen geven.” Ten Voorde vertelde dat voor het zaaien van de eerste zaadjes bewust voor deze plek gekozen is: ,,Over het algemeen hebben jongeren het moeilijk. Zeker nu tijdens de coronacrisis. Het is goed dat er een plek bestaat waar zij opgevangen kunnen worden. Zij kunnen hier wonen en worden begeleid naar zelfstandigheid.” Onderstal benadrukt dat mensen die zich eenzaam voelen gebruik mogen maken van de telefoonnummers op de folder, waarbij het laatste landelijke nummer verkeerd is. Dat moet zijn 0800-1322.

EXPERIMENT Anja Reijersen van Buuren, gezinshuisouder, liet weten dat op 26 maart de eerste vier jongeren in het gezinshuis komen wonen. Zelf wonen zij en haar gezin daar sinds twee weken. ,,De jongeren komen hier wonen omdat zij om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. De verbouwing is nog niet helemaal klaar, maar de slaapkamers wel. De laatste klussen worden afgerond.” Maurice Diepeveen, 21-jarige zoon van Anja, woont zelfstandig in het Gezinshuis. ,,Mijn ouders zijn al jaren pleegouders, maar dat er nu in een keer vier jongeren komen is ook voor mij nieuw. Dat mijn ouders dit doen vind ik heel bijzonder. Het voelt als een groot experiment wat ik erg leuk vind. Hoe alles vorm krijgt, is afwachten. Ik denk dat ik een voorbeeldfiguur ben en me als oudste zoon moet gedragen. Dat is soms wel jammer”, besluit hij met een lach.

Onze burgemeester deelt zaadjes uit en plant ze samen in een pot.
V.l.n.r. Rebecca Onderstal, Marnix ten Voorde, Maurice Diepeveen, Wim  Diepeveen, Anja Reijersen van Buuren met een pleegdochter en Gilbert Isabella, planten de eerste zaadjes.
advertentie