Een leven zonder buitenspelen is ondenkbaar voor kinderen.
Een leven zonder buitenspelen is ondenkbaar voor kinderen. Jantje Beton

Jantje Beton Collecte: 30.000 collectanten van clubs in actie voor buitenspelen

10 maart 2021 om 13:00 Maatschappelijk

HOUTEN De jaarlijkse Jantje Beton Collecte is deze week weer van start gegaan. Scoutinggroepen, speeltuinen, verenigingen en sportclubs kunnen tot en met zaterdag collecteren om geld op te halen voor hun eigen kas en voor Jantje Beton. Van de opbrengst is 50% voor de club zelf en 50% gaat naar projecten van Jantje Beton. Doneren kan contactloos en op een veilige manier.

Slootjespringen, verstoppertje doen in de straat of buiten met vriendjes de wereld ontdekken. Een leven zonder buitenspelen is ondenkbaar voor kinderen. Spelen is superbelangrijk, maar niet vanzelfsprekend. 3 op de 10 kinderen spelen niet of slechts 1 keer per week buiten. Voor kinderen in kwetsbare speelposities is buitenspelen vaak onmogelijk. Zoals voor kinderen met een handicap. Bovendien kunnen steeds meer kinderen niet lid worden van een club of vereniging. Deze kinderen zijn aangewezen op een speelplek in de buurt. Deze zijn vaak verouderd, onbereikbaar of worden wegbezuinigd. 

ESSENTIEEL Buitenspelen is de afgelopen maanden nog nooit zo vaak onderwerp van gesprek geweest. 75% van de kinderen beweegt minder tijdens de lockdown dan daarvoor. Dat is alarmerend. Buitenspelen is daarom nog belangrijker dan ooit. Het is essentieel voor de mentale, sociale en motorische ontwikkeling. En spelen houdt kinderen spelenderwijs in beweging. Scoutinggroepen en speeltuinen vervullen een belangrijke rol als het gaat om spelen en bewegen in de buurt. Veel van deze organisaties zijn helaas financieel getroffen door deze crisis.

Collecteren blijft daarom enorm belangrijk. Samen met tienduizenden vrijwilligers halen deelnemende clubs geld op. Zij doen dit op een veilige en vertrouwde manier. Huis-aan-huis, online via een digitale collectebus en de mobiele collecte via WhatsApp. Online collecteren is contactloos en veilig. Doneren is anoniem en eenmalig. ‘Help een lokale club als je een online donatieverzoek krijgt.’

advertentie
advertentie