Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot jeugdoverlast
Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot jeugdoverlast Politie Lek en Merwede

Jongerenoverlast in Houten fors toegenomen

13 februari 2021 om 08:00 Maatschappelijk

HOUTEN Een rapportage over het veiligheidsbeeld 2020 van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie laat voor de gemeente Houten een opvallende stijging zien van incidenten door jeugdoverlast. Ook het aantal winkeldiefstallen nam toe, was er een duidelijke toename van overlast van personen met verward gedrag en viel er een significante toename van cybercriminaliteit te bespeuren.

Annette Stolk – de Vries

De toename van jongerenoverlast wordt voor een deel gerelateerd aan de coronamaatregelen. Het aantal meldingen steeg van 359 in 2019 naar 640 in 2020. De politie registreerde meldingen van inwoners over jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen hielden en geluidsoverlast veroorzaakte als een melding van jongerenoverlast. In de eerste helft van 2020 was er vooral sprake van overlast op één specifieke plek in Houten-Zuid.

CHILL-PLEK Onder regie van de gemeente zijn, in samenspraak met de jongeren, twee nieuwe chill-plekken gerealiseerd waar het mogelijk is om na 22.00 uur te chillen zonder meteen overlast te veroorzaken voor de omgeving. Ook wordt door jeugd ,-en jongerenwerk en de politie contact gelegd met jongeren. In vakanties worden extra activiteiten georganiseerd om overlast en hanggedrag van jongeren te voorkomen.

WINKELDIEFSTAL Het aantal winkeldiefstallen is van 56 meldingen in 2019 gestegen naar 94 in 2020. Burgemeester Isabella: ,,In Houten werken we met de zogenaamde SODA-aanpak. Een deelnemende ondernemer kan bij SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling) geld claimen voor de overlast die de winkeldief veroorzaakt voor de ondernemer. SODA betaalt het geld uit aan de ondernemer en verhaalt dit op de winkeldief. Dit bevordert het doen van aangifte.”

CYBERCRIMINALITEIT Net zoals in de rest van Nederland is in onze gemeente een stijging van cybercriminaliteit waar te nemen. Inwoners zijn in hoge mate gedigitaliseerd en dat maakt hen kwetsbaar voor cybercriminelen. Vorig jaar organiseerde de gemeente een Hackshield actie met cyberagents om de online weerbaarheid bij 8-12 jarigen te vergroten. Deze actie vergrootte volgens de gemeente bij deze doelgroep de kennis op dit gebied.

VERWARDE PERSONEN In 2020 zijn er 175 registraties geweest van overlast veroorzaakt door gedrag van verwarde personen. Burgemeester Isabella: ,,We willen onderzoeken hoe we een betere verbinding tot stand kunnen brengen tussen veiligheid en zorg. Via een wijkgerichte aanpak probeert ZonMw kwetsbare inwoners eerder in beeld te krijgen. Daarnaast is, op mijn initiatief samen met wethouder Overweg, een klein initiatief voorbereid waarin vrijwilligers vanuit de kerk als een soort ‘maatje’ ingezet kunnen worden. Op die manier proberen we een vertrouwd contact op te bouwen voor diegenen die af en toe een steuntje in de rug nodig hebben.”

ONDERMIJNENDE CRIMINALITEIT  ,,Ondermijnende criminaliteit vergt veel energie en inspanning en vraagt om een lange adem”, aldus Isabella. ,,Het lijkt er echter op dat onze inspanningen het gewenste effect hebben. Krijgen we signalen van ondermijnende activiteiten dan pakken we dat serieus op.” Die stevige aanpak lijkt haar vruchten af te werpen. Wapenhandel en/of bezit ging van 12 gevallen in 2019 naar 6 gevallen in 2020, drugshandel,-vervaardiging en of bezit ging van 15 geregistreerde zaken naar 8. In de tweede helft van 2020 heeft de gemeente een aantal panden gesloten. Een bedrijfswoning waar hennepteelt plaatsvond, een woning in verband met het dealen van drugs, een bedrijfspand wegens gokken en twee bedrijfspanden omdat daarin een growshop was gevestigd.

advertentie
advertentie