Fred Koppers en Jos Stekelenburg maakten het insectenhotel klaar om te plaatsen in park Schoneveld
Fred Koppers en Jos Stekelenburg maakten het insectenhotel klaar om te plaatsen in park Schoneveld Mieke Franken

200 uur werk zat in het vernielde insectenhotel, help mee een nieuwe te maken

2 augustus 2020 om 12:48 Maatschappelijk

HOUTEN ,,Zonder insecten hebben wij geen kans op leven. Zij zijn nodig voor ons voedsel”, zegt Thijs Varkevisser. Hij is vol onbegrip na de vernielingen van een pas geplaatste insectenhotel in Houten Zuid. Mieke Franken, Jos Stekelenburg en Karin van Sprang beamen wat Thijs zegt. Zij zijn inspiratoren van de KrachtFabriek en vertellen over de insectenhotels die zijn maakten. ,,Insecten zijn onmisbaar, maar de bijenstand gaat achteruit”, zegt Thijs. ,,Met insectenhotels geven wij insecten de gelegenheid om voort te bestaan”, vult Karin aan.

Peter van Wieringen, flora- en faunabeheerder van de gemeente, gaf de inspiratoren opdracht tot het maken van twee insectenhotels. Deze werden 21 juli geplaatst in Park Schoneveld. ,,Na het plaatsen van een insectenhotel bij de Veste, was dit de volgende stap. Ze worden altijd bij bloemenvelden geplaatst door de gemeente, want er moeten bloemen in de buurt staan”, zegt Mieke. Het maken en plaatsen van de hotels liep vertraging op door corona. Na heropening van de KrachtFabriek werd op verschillende plekken in het gebouw gewerkt aan ieder onderdeel. Hoewel de hotels niet op het beste moment in het jaar geplaatst werden, kwamen er binnen een dag insecten op af. Helaas werd er ook een vernield binnen een dag. ,,Traanbuizen liepen leeg bij sommigen van ons”, zegt Thijs.

OPRAPEN Waar sommigen de moed lieten zakken, besloten anderen een nieuw insectenhotel te maken, maar niet zonder te onderzoeken of het hufterproof gemaakt kan worden. ,,Denk aan betonblokken in plaats van hout of door ze te plaatsen op particulier terrein. Zolang het maar zijn educatieve functie voor kinderen behoudt, want dat wil de gemeente”, zegt Mieke. Jos was een weekend lang van slag, raapte zichzelf op en zei: ,,Ik ben pas blij als er een nieuwe staat. We laten hen niet winnen.” Mieke vertelt dat de timmerman niet opnieuw wilde beginnen tot hij betrokken werd bij het bedenken van betere insectenhotels. Ze hoopt dat degenen die dit gedaan hebben meehelpen om een nieuw insectenhotel te plaatsen. ,,Waar je aan meewerkt, wordt van jezelf; dat wil je beschermen”, zegt Karin.

WERKWIJZE De geplaatste insectenhotels zijn een bij een meter en wegen ruim 100 kilo. Er zat ruim 200 uur werk in. Negen mensen werkten er aan samen. Daaronder waren mensen van dagbesteding De Uitwerking. Het werk bestaat uit takken bamboe, vlinderstruiktakken en riet op maat knippen en bundelden. Potjes vullen met stro. Gaten boren in boomstronken en gipsblokken en vervolgens die gaten frezen zodat de vleugels van insecten niet beschadigen. Vervolgens moet alles passend in de kast. De gaten in hout, gips, takken en andere materialen zijn plekken waar insecten hun eitjes leggen.

DANKBAAR De inspiratoren zijn heel blij met verschillende donaties en hopen op hulp van anderen bij het maken van een nieuw insectenhotel. U kunt zich aanmelden via info@dekrachtfabriek.nu. Daarbij willen zij hun grote dank uitspreken voor de vele positieve reacties op Facebook. Zij voelen zich gesteund. Thijs besluit: ,,Ik blijf geloven in het goede van de mens.”

KRACHTFABRIEK De KrachtFabriek is een broedplaats voor mensen die willen bijdragen aan de maatschappij en hun kwaliteiten inzetten om samen te werken en leren. ,,Hier ontstaan ideeën”, zegt Karin. ,,Mensen die zoeken naar werk en willen bijdragen aan activiteiten kunnen zich bij ons nuttig maken.” Thijs vult aan: ,,Je mag vooral jezelf zijn.” Karin ontmoette Ilonja Horvers die een dagbesteding leidde voor mensen met een kwetsbaarheid. Samen breidden zij die dagbesteding uit met de KrachtFabriek als locatie. ,,Hier werken inspiratoren en mensen van de dagbesteding samen. Je ziet hier mensen opfleuren doordat zij bijdragen aan het welzijn van anderen, iets nieuws leren of werken aan een project. Hier worden verbindingen gelegd met elkaar en met de maatschappij. Houtense Bijzaken is daar een voorbeeld van”, stelt Mieke. ,,Wij houden ons bezig met verbloeming wat weer en verbinding vormt met de gemaakte insectenhotels.”


door Irene van Valen

advertentie
advertentie