Steun voor Theater Aan de Slinger
Steun voor Theater Aan de Slinger TS

Inwoners steunen Theater Aan de Slinger

2 juli 2020 om 11:26 Maatschappelijk

HOUTEN De coronacrisis heeft onder andere grote gevolgen voor Theater Aan de Slinger. Voorstellingen werden afgelast, het programma kwam stil te liggen. De afgelopen weken zijn de activiteiten weer voorzichtig opgestart, voor zover dat toegestaan is. Maar duidelijk is, dat het theater in zwaar weer zit. 

Een groep betrokken inwoners is daarom een actie gestart om het theater te steunen. In juni heeft de gemeenteraad al een financiële toezegging gedaan, maar ook inwoners kunnen een bijdrage leveren. Michiel van Liere, oud wethouder van Gemeente Houten, doet een oproep aan de inwoners. De oproep wordt ondersteund door een groep prominente inwoners van Houten. 

,,We zijn een paar maanden op weg in deze 'corona-tijd'. De eerste schokken zijn we voorbij, langzaam wordt onze bewegingsvrijheid groter, maar de gevolgen gaan we nog lang merken. Onze gedachten gaan dan al snel naar het culturele veld in Houten, immers cultuur is een van de fundamenten van onze samenleving. En het kloppende hart is 'ons' theater Aan de Slinger. Een plek waar je kunt genieten van toneel, dans, cabaret en muziek, waar je elkaar in een ongedwongen sfeer kunt ontmoeten, waar je gezellig een glas wijn of bier met elkaar drinkt.

Waar met kleine budgetten belangrijke en mooie activiteiten worden georganiseerd voor iedereen in Houten. Half maart ging daar plots een streep door: het theater moest dicht.

Het verhaal van Arjen Berendse, directeur van het theater, is helder: er vallen rake klappen. Al drie maanden heeft het theater geen inkomsten. Voorstellingen van amateurverenigingen werden afgelast, ook de eigen programmering. Om te voorkomen dat Houtense culturele ondernemers over de kop gaan, rekent het theater geen huur door voor afspraken die al stonden. Al maanden worden er geen kaartjes verkocht, geen drankjes besteld en geen lokalen en zalen verhuurd. Ondertussen lopen de kosten op. Vanaf juni is het theater weer 'open', maar voor heel kleine aantallen publiek. Ook zijn er weer filmvoorstellingen. Gelukkig weer reuring in het gebouw, maar “coronaproof” levert geen geld op. De mogelijkheden in de nabije toekomst zijn ongewis. In het kielzog de artiesten en ZZP-ers uit het veld die nu zonder werk zitten. En aan de horizon een recessie en de vrees dat de gemeente moet snijden in haar uitgaven en subsidies. Op betere tijden kun je hopen, maar niet wachten. Stelt u zich eens een wereld voor zonder cultuur in Houten. Dat is toch iets wat we niet mogen laten gebeuren!

Het antwoord op de vraag "kan ik helpen?" luidt dan ook: ja! Jij kunt helpen en u kunt dat ook

Het antwoord op de vraag "kan ik helpen?" luidt dan ook: ja! Jij kunt helpen en u kunt dat ook. Het theater zelf heeft niet stilgezeten. Voor definitief afgelaste voorstellingen kregen kaarthouders onder andere de keuze uit doneren, en gelukkig, daar koos een groot deel van de mensen voor. Geld dat ten goede komt aan artiesten, betrokken ZZP-ers en aan het theater.

Niet alleen de vrienden van het theater, iederéén kan een gift doen. Het is een welkome steun voor de komende maanden. Doneren kan al vanaf 5,- maar meer is natuurlijk erg welkom.

Of geef meerjarige steun en word Supporter. U schenkt het theater voor tenminste 5 jaar lang een bedrag van bijvoorbeeld € 150,- of meer per jaar. Omdat Aan de Slinger de ANBI-status heeft (Algemeen Nut Beogende Instellingen) betaalt het theater geen schenkbelasting, en ontvangt u een extra belastingvoordeel omdat er een giftenaftrek geldt. U geeft dus meer, dan het u kost.

Elke donatie en elke Supporter helpt. Steun de activiteiten van Aan de Slinger, dan helpen we het hele culturele veld in Houten, daar zijn we van overtuigd. We moeten er niet aan denken dat onze nog steeds groeiende stad, gaat inleveren op cultuur, ziel en fundament van ons bestaan.

Denkt u er net zo over, steun dan Aan de Slinger en cultuur in Houten! www.aandeslinger.nl

Met vriendelijke groet,

Michiel van Liere, betrokken inwoner van Houten

De volgende inwoners van Houten doen al mee:
Aleid Groothoff, Anneke Dubbink, Anneke Janszen, Annet Slijkhuis, Anouk Kits, Christian Hermsen, Cora Gerritsen, Eef Stiekema, Erik van de Graaf, Fred Nagtegaal, Jana Smith, Jan de Jong, Jetske Goudswaard, Liesbeth Aveling, Lex Goudswaard, Marcel van Gooswilligen, Nicole Teeuwen, Ninke van Keulen, Rene Speksnijder, Tijm Corporaal, Victor Groothoff, Wayne Wilson, Wilko Kistemaker, Wouter de Jong

In april was gelijk duidelijk dat de coronamaatregelen grote gevolgen zouden hebben voor het Theater, directeur Arjan Berendse gaf een toelichting. In juni besloot de gemeenteraad al om een extra financiële bijdrage te geven aan het Theater.

advertentie
advertentie