Stiefouders ondersteunen elkaar
Stiefouders ondersteunen elkaar Eigen foto

‘StiefSchouder’ voor (stief)ouders met samengestelde gezinnen van start in Houten

26 februari 2024 om 12:56 Maatschappelijk

HOUTEN Houten is een belangrijk welzijnsinitiatief rijker: ‘StiefSchouder’; een groep ervaren (stief)ouders die andere (stief)ouders met samengestelde gezinnen gaat ondersteunen, zodat (stief)ouders voor zichzelf en hun (stief)kinderen een zo prettig mogelijke thuisomgeving kunnen creëren. StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland (gevestigd in Houten) in samenwerking met de gemeenten IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Vijfheerenlanden én Houten.

Een samengesteld gezin is een (al dan niet samenwonend) huishouden, waarin een ouder - na een scheiding of het overlijden van de partner - samenkomt met een nieuwe partner, en eventueel diens kinderen. (Stief)ouders weten dat leven in zo’n setting een uitdaging kan zijn. Niet voor niets valt twee op de drie samengestelde gezinnen binnen enkele jaren weer uit elkaar. Want, waar de buitenwereld gewoon een ‘gezellig nieuw gezin’ ziet, blijkt dat voor de betrokkenen in het gezin vaak heel anders te voelen. Dan is het fijn om situaties te kunnen bespreken met iemand die weet hoe het is om te leven in een samengesteld gezin, met alle leuke dingen én de uitdagingen. StiefSchouder koppelt daarom een ervaren (stief)ouder met een samengesteld gezin aan een andere (stief)ouder. De StiefSchouders zijn allemaal vrijwilligers en wonen in de regio, zodat een ‘match’ tussen (stief)ouders letterlijk en figuurlijk nooit ver weg is.

PRIMEUR VOOR HOUTEN EN OMGEVING
StiefSchouder is gestart in Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden, een primeur in Nederland. De vijf gemeenten subsidiëren StiefSchouder gezamenlijk om samengestelde gezinnen op een zo laagdrempelig mogelijke manier te ondersteunen. Daarnaast maken zij voor hun inwoners de cursus ‘Meer balans in je samengesteld gezin’ mogelijk, die in Houten al drie keer succesvol draaide. De gemeenten doen dit vanuit de regionale aanpak rondom relaties en scheidingen in de regio. Deelname aan beide initiatieven is voor inwoners van de gemeenten daarom gratis.

OPROEP AANVRAGERS EN VRIJWILLIGERS: MELD JE!(Stief)ouders, wonend in Houten, die een StiefSchouder zoeken, kunnen zich aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder vinden’. We zijn ook nog op zoek naar ervaren (stief)ouders die zich voor anderen willen inzetten als StiefSchouder. Zij kunnen zich aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder zijn’.

STICHTING STIEFACADEMIE NEDERLAND
StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland, het landelijk expertisecentrum voor samengestelde gezinnen, voor en door (stief)ouders en professionals. Karin den Hollander, directeur/oprichter van de Stiefacademie en (mede)auteur van het boek ‘De mijne zijn de liefste’: “StiefSchouder draagt rechtstreeks bij aan mijn persoonlijke missie en ons stichtingsdoel om het samengesteld gezin tot een optimaal veilige, stabiele en prettige (op)groei- en ontwikkelomgeving te maken voor kinderen. Ik ben dan ook heel blij met de steun van onder meer het Oranje Fonds en het Fonds Welzijnswerk, én natuurlijk de vijf gemeenten in het Lekstroomgebied, want zij maakten de start van StiefSchouder nu mogelijk.’’ De komende jaren schaalt StiefSchouder op naar een team van StiefSchouders voor (stief)ouders met samengestelde gezinnen in heel Nederland.

advertentie
advertentie