De Cantorij van de Opstandingskerk aan het repeteren voor het paasoratorium
De Cantorij van de Opstandingskerk aan het repeteren voor het paasoratorium Ad Jekel

Paasoratorium in de Opstandingskerk

30 maart 2022 om 15:19 Lokaal Deel je nieuws

HOUTEN – In de Opstandingkerk bij het Gemeentehuis klinkt na drie jaar stilte op Palmzondag weer een passie, “Het Lam dat ons doet leven”. Het lijdensverhaal van Jezus wordt voorgelezen en de Cantorij van de Protestantse Gemeente zorgt voor de liederen daaromheen, begeleid door piano, orgel en trompet. De viering, die vrijwel geheel door dit oratorium gevuld wordt, is op zondagmiddag 10 april, 17.00 uur. De toegang is gratis.

Het is inmiddels voor de twintigste keer dat de Cantorij passiemuziek uitvoert in de aanloop naar Pasen, waarbij het oratorium dit jaar voor de vierde keer klinkt. De laatste keer was in 2011. Het stuk stamt uit 1998, de liedteksten zijn van de dichteres Ria Borkent, en de muziek is van Dirk Zwart. Het stuk is geliefd, wat dit jaar blijkt uit de diverse uitvoeringen ervan in het land, onder andere op hetzelfde moment in de Maartenskerk in Doorn.

Het zingen van het passieverhaal is al een eeuwenoude traditie. Zeer bekend zijn de Passionen van Bach en “The Passion” op tv, die dit jaar in Doetinchem opgevoerd wordt. Er worden ook nog steeds nieuwe passies gecomponeerd en uitgevoerd. De passie van Dirk Zwart, die dit jaar in Houten klinkt, is met recht een klassieker te noemen op dit gebied.

De achttien liederen leveren als het ware meditatieve momenten bij het lijdensverhaal, waarbij tegen het eind ook de vreugde van Pasen doorklinkt.

De Cantorij van de Opstandingskerk viert dit jaar een jubileum. Het koor werd in maart 1982 opgericht, veertig jaar geleden, en het is de bedoeling om dit in het eerste weekend van oktober te vieren met onder andere een choral evensong.

advertentie
advertentie