Het team van het hok waar de bok het liefst op klautert wint wedstrijd.
Het team van het hok waar de bok het liefst op klautert wint wedstrijd. Tanja Vlieger

Bokke-hokke-bouwwedstrijd

16 mei 2018 om 07:29 lokaal

SCHALKWIJK Op Pinkstermaandag 21 mei van 11:00 tot 16:00 uur vindt voor de tweede keer de Bokke-hokke-bouwwedstrijd plaats op de fortwallen van Fort Honswijk. Ben je gek op dingen bouwen en buiten zijn? Meld je dan aan via Facebook of Eventbrite.nl

Tanja Vlieger

De geitenbokjes van de Bokkenbunker willen graag spelen, klimmen en schuilen voor de regen. Daarom moeten er bokkenhokken worden gebouwd. En wat is er nou leuker dan daar een wedstrijd aan verbinden? Net als vorig jaar krijgen verschillende teams een paar uur de tijd om van afvalhout een bokbestendig hok te bouwen. Er zijn wat basisregels voor afmetingen en veiligheid, maar verder mag alles, van glijbanen tot springplanken! Materiaal is volop aanwezig, gereedschap moet je zelf meenemen. Denk daarbij vooral aan je accuschroefboormachine en je handzaag, want stroom is er verder niet.

JURY Iedereen kan mee doen, jong en oud. Om 11:00 gaat men van start met teams vormen en de verdeling van het materiaal. Gebouwd wordt er tot 15:30 uur, dan legt iedereen zijn zaag neer. Een vakkundige jury, bestaande uit een aantal bokjes, zal vervolgens testen welk hok het stevigst is en waar het beste op te klauteren valt. De makers van dat hok verdienen eeuwige roem en winnen toepasselijke prijzen, zoals bokjesvlees, bokbier en cadeautjes voor de kinderen.

Deelname aan het evenement is gratis en voor limonade wordt gezorgd. Tijdens de lunchpauze is er gelegenheid om een broodje bokkenburger of bokkenworst te kopen. Los van de bouwwedstrijd kan er ook gewoon gespeeld worden, en mag iedereen de wandelbokken aaien en met de kleinste lammetjes knuffelen.


BOKKENVLEES De Bokke-hokke-bouwwedstrijd wordt georganiseerd door de Bokkenbunker, een initiatief van Lydia van Maurik. Drie jaar geleden begon zij als overtuigd geitenkaasliefhebber én vegetariër met het houden van bokken om het bokkenprobleem onder de aandacht te brengen. De meeste bokken zijn namelijk 'overbodig' in het huidige systeem. Om geitenkaas te kunnen maken, moeten er geitenlammetjes geboren worden, anders geeft een geit geen melk. 50% van die geitenlammetjes is bok. In Nederland wordt nauwelijks bokkenvlees gegeten, terwijl bokkenvlees een hoogwaardig en smaakvol product is. Lydia heeft haar omgeving laten zien én proeven dat vlees van een 8 maanden oud bokje dat heerlijk in de wei heeft gespeeld erg lekker is. Lydia: "Als flexitariers en bewust etende carnivoren zo nu en dan een bok eten, kunnen de bokjes een veel langer en beter leven hebben." Ze worden dan in ieder geval geboren met een doel en niet binnen een week na de geboorte geslacht.

ACTIVITEITEN Het aantal bokken dat bij Lydia rondloopt is de afgelopen drie jaar flink gegroeid. Maar belangrijker nog: het aantal plekken waar bokken worden grootgebracht ook, omdat de vraag naar bokkenvlees een beetje begint toe te nemen. En dat was het doel, want Lydia's hart ligt niet bij de verkoop van vlees, dat laat ze liever aan anderen over. Ze vindt het leuker om activiteiten zoals de Bokke-hokke-bouwwedstrijd te organiseren. En als we de verhalen van vorig jaar mogen geloven, dan mag je dit echt niet missen!

advertentie
advertentie