Leefbaarheid buitengebied in gevaar?

1 februari 2021 om 11:44 Lokaal Deel je nieuws

De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Houten werken met z’n vieren samen aan de regionale energietransitie. Kijk voor meer informatie op https://www.energie-krommerijn-praatmee.nl. De vier gemeenten zoeken in de periode tot 2030 ruimte voor 5 tot 8 windmolens en 115 tot 180 hectare zonnevelden. De Stichting Mooi ’t Goy maakt actief gebruik van de inspraakrondes en constateert dat ’t Goy het episch centrum van zonnevelden en windmolens dreigt te worden. Mooi ’t Goy is overigens een warm voorstander van de energietransitie en is beslist niet tegen. Maar je moet zonnevelden wel goed inpassen en tegen mega-windmolens zegt Mooi ’t Goy voorlopig nee.

De windmolens waar nu aan wordt gedacht zijn gigantisch. De molens van het windpark Houten hebben een turbinehoogte van 105 meter met bladen van 45 meter. Het nieuwe type windmolen heeft een turbinehoogte van circa 170 meter met een rotordiameter van rond de 150 meter. De tiphoogte komt dus 2x zo hoog uit. In een uitzending van EenVandaag van 8 december vorig jaar (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-08-12-2020/) werd duidelijk dat het nieuwe type mega-windmolen een groot effect heeft op de gezondheid van inwoners en enorm veel geluidsoverlast veroorzaken. Niet te vergelijken met de windmolens in Houten. Denemarken hanteert als stelregel dat ze daarom op een afstand van 10x de turbinehoogte van de bebouwde kom moeten worden geplaatst. In Nederland is de wettelijke norm nog steeds 400 meter. 

Stichting Mooi ’t Goy vindt dat er nog geen zoekgebieden voor dit type windmolens moeten worden aangewezen, maar dat we eerst zeker moeten weten wat de gezondheidseffecten zijn. We hebben in de Kromme Rijnstreek de unieke mogelijkheid om te ervaren wat het effect is van giga-windmolens. Bij de Goyerbrug komen immers vier van deze exemplaren. Als straks in de echte praktijk blijkt dat de gezondheidseffecten meevallen, kunnen we altijd nog een stap extra zetten. Stichting Mooi ’t Goy heeft de fracties van de gemeenteraad benaderd om hun zorgen toe te lichten en overweegt een burgerinitiatief om te voorkomen dat nu al zoekgebieden voor dit type windmolens worden aangewezen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie