Herman Kosten en Bert van der Weijden, met een krans poppies in z'n hand. In de verte de plek waar de bommenwerper is gecrasht.
Herman Kosten en Bert van der Weijden, met een krans poppies in z'n hand. In de verte de plek waar de bommenwerper is gecrasht. Tanja Vlieger

Bijzondere vlucht op 4 mei

2 mei 2018 om 11:30 lokaal

Lancaster vliegt om 14:14 uur over 't Goy om gecrashte Stirling te herdenken

'T GOY Het is aanstaande vrijdag exact 75 jaar geleden dat de Britse Short Stirling bommenwerper BK 782 bij 't Goy neerstortte in de velden tussen de Beusichemseweg en het Amsterdam-Rijnkanaal, wat toen in aanleg was. De zeven bemanningsleden hebben het niet overleefd.

Tanja Vlieger

CRASH Het toestel is bij 't Goy uit de lucht geschoten terwijl het op de weg terug was naar Engeland. Samen met 595 andere bommenwerpers had het bommen laten vallen op het Ruhrgebied. Het vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken: schampte een appelboom, waardoor de vleugel afbrak die later uit de sloot is gevist. De romp kwam iets verderop terecht, tegen de toenmalige inundatiedijk aan. Twee van de zeven bemanningsleden zijn nog uit het toestel gekropen, maar hebben het ook niet gered. Nadat de bemanningsleden een nacht opgebaard hebben gelegen in een boerderij vlakbij, zijn ze begraven op de militaire begraafplaats in Leusden.

LIONS Over de crash van de BK 782 was tot 2007 relatief weinig bekend, maar sinds vier mannen van de Lions Club Houten zich erin hebben verdiept, te weten Rino Jonkers, Otto Wttewaall, Herman Kosten en Bert van der Weijden, is er veel aan het licht gekomen. Bert: "Ik woonde al ruim 25 jaar in 't Goy, en wist niet van een crash. Mijn vrouw had een collega die op een gegeven moment vertelde dat ze voor het graf zorgde van een piloot die in 't Goy is gecrasht. En zo ging de bal rollen."

Van het uiterste noorden in Engeland tot Australië aan toe, zijn er nabestaanden opgespoord. Er was zelfs nog een zus van één van de destijds zeer jonge mannen in leven. Er is onderling veel contact, en al veel familieleden zijn in 't Goy op bezoek geweest.

Op 5 mei 2015 is een monument onthuld dat mooi en vredig langs het kanaal gelegen is. Jaarlijks sturen enkele nabestaanden een krans voor de herdenking. Een krans met iconische 'poppies', klaprozen. Voor veel Britten het symbool van de gesneuvelde soldaat, omdat ze veelvuldig groeiden op velden waar soldaten zijn omgekomen.

AANVRAAG 1083 Van de Stirling is wereldwijd geen exemplaar meer over. Van de 7055 gebouwde Lancasters (de opvolger van de Stirling) zijn slechts 17 exemplaren over, waarvan 2 luchtwaardig. Eén daarvan komt dus deze week over 't Goy gevlogen.
Bert en zijn collega's zijn al een paar jaar bezig met deze bijzondere 'flypast'. Vorig jaar is hiervoor een bezoek gebracht aan de Royal Air Force in Coningsby, Verenigd Koninkrijk, en daarna is er frequente correspondentie geweest. "We waren bid 1083, dus het leek niet hoopvol, maar toch, één enthousiaste medewerker heeft zich erg voor ons ingezet." Hoewel de jaarlijkse herdenking bij het monument gepland staat om ca. 14:30 uur, ziet het ernaar uit dat de Lancaster om 14:14 uur zal overvliegen. Houd de site www.goyseleven.nl in de gaten voor last minute wijzigingen en wees op tijd!

advertentie
advertentie