De Plusklas vierde woensdagochtend haar jubileum. Links op de foto voorzitter Frans Wilke
De Plusklas vierde woensdagochtend haar jubileum. Links op de foto voorzitter Frans Wilke Mieke van Rooijen

Plusklas bestaat vijftien jaar

17 maart 2018 om 11:19 lokaal

HOUTEN Woensdagochtend vierde Stichting Plusklas Houten haar vijftienjarige bestaan. "Hoogbegaafde kinderen mogen niet langer in een verdomhoekje worden geplaatst", zegt voorzitter Frans Wilke.

Mieke van Rooijen

De klas werd vijftien jaar geleden opgericht met het idee om hoogbegaafde kinderen ander onderwijs te bieden. "Kinderen werken hier met projecten. Ze komen zelf met ideeën en krijgen de tijd en ruimte om die uit te werken", licht secretaris Maddy Hageman de werkwijze van de stichting toe.

QUIZ Voorzitter Wilke start het feest met een korte quiz. "Een kat, leeft die gemiddeld langer of korter dan vijftien jaar?" De groep kinderen en ouders vallen een moment stil. "Hand omhoog als je denkt langer, hand naar beneden als je denkt dat een kat korter dan vijftien jaar leeft."

Een van de kinderen neemt het woord. "Een kat kan gemiddeld vijftien jaar worden, maar er is een kat geweest die 38 jaar oud werd." Voorzitter Wilke knikt. "Dat is correct!"

DISCUSSIES Maar niet alleen deze feitelijke kennis komt naar voren in de Plusklas. "Ik had laatst een discussie met één van de leerlingen over het heelal. Zij vroeg zich af hoe het heelal oneindig kan zijn, terwijl het wel uitdijt. Dat zijn mooie discussies , waarvoor in het reguliere onderwijs geen ruimte is. Daar gaat veel aandacht naar kinderen die een achterstand hebben. Ik ben blij dat wij die aandacht wel kunnen geven aan hoogbegaafde kinderen."

DEELNAME Niet ieder kind kan deelnemen aan de Plusklas. "Het begint vaak met een verhaal en concrete voorbeelden. In het reguliere onderwijs loopt er met het kind iets spaak. Hierna gaan we in gesprek en als we denken dat het kind in de Plusklas past, vragen we om een intelligentietest."

Een test hoort er nou eenmaal bij, vertelt Hageman. "We weten dat het een momentopname is. En we kunnen natuurlijk discussiëren over hoog-intelligent en hoogbegaafd", licht Hageman toe. "De Plusklas richt zich op kinderen met een IQ van 130 of hoger."

KENNISMAKING Voor de leerlingen is de eerste kennismaking met de Plusklas spannend. "Dan zijn ze wat terughoudend, ze hebben zichzelf een rol aangemeten in het reguliere onderwijs en thuis. Maar na tien minuten voelen ze zich begrepen. Andere kinderen begrijpen hun grapjes en hun opmerkingen. Dat ze elkaar daarin herkennen, is prachtig om te zien", legt Hageman uit.

POLITIEK "Als kinderen hun kwaliteiten niet kwijt kunnen, moeten ze zichzelf continu aanpassen aan hun omgeving. Daar worden ze niet gelukkig van", zegt Wilke. "Ik vind echt dat de politiek daar ook aandacht aan moet besteden. Want hoogbegaafdheid kan problemen met zich meebrengen."

"Merkwaardig blijft dat ouders zelf moeten betalen voor de Plusklas", zegt Wilke. "Dat mag veranderen. Passend onderwijs is een recht, zegt ook de Kinderombudsman. De Plusklas onderscheidt zich van de verrijkingsklassen op de basisschool doordat wij met vrije projecten werken. Daar krijgen kinderen vaak extra opdrachten, maar dat is niet per se de behoefte van hoogbegaafden."

advertentie
advertentie