Koningsdag vrijmarkt Houten
Koningsdag vrijmarkt Houten J.P. Geertman

Oranjecomité is lekker bezig

17 april 2019 om 07:31 lokaal

HOUTEN Het zijn drukke weken voor het Oranjecomité Houten. De organisatie van een feest als Koningsdag is elk jaar een uitdaging. Het feest dat sinds een aantal jaar al op de avond vóór Koningsdag begint, heeft een uitgebreid draaiboek.
Op vrijdag 26 april start dit op het Rond met een spetterend optreden en zaterdag de 27e start de dag al vroeg op het plein van het Oude Dorp met de Aubade/Reveille. De ochtend is vooral voor de vrijmarkt gereserveerd en in de middag is er voor jong en oud een programma. Volgende week is het programma in deze krant te lezen.

door Rina Knopper

Het motto van het Houtense Oranjecomité is "samen maken wij Koningsdag" en de organisatie van deze dag kan niet zonder de inzet van de vrijwilligers en de leden van Scouting Schonouwen.

PRINSESSEDAG Op de 5e verjaardag van prinses Wilhelmina (in 1885) werd in Nederland, in Utrecht om precies te zijn, voor het eerst "Prinsessedag" gevierd. Pas na de Tweede Wereldoorlog toen de ook de sociaaldemocraten zich met de monarchie hadden verzoend, werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders.
De Dag van de Arbeid, die werd gevierd op 1 mei, raakte in brede kringen in vergetelheid. Dit gaf ruimte om Koninginnedag op de verjaardag van Juliana, 30 april, te vieren. Destijds werd deze dag gevierd met zaklopen, versierde fietsen en fietsrace met harde en zachte banden. Tot slot kreeg elk kind een zakje snoep.

KASBOEK Voorzitter van het Oranjecomité Houten, Eric de Groot, leest voor uit het eerste kasboek, uit 1936, van het Oranjecomité : ,,Tien donateurs hebben fl 157.28 bijeen gebracht voor de aanschaf van lampions. Keurig met de hand ingevuld. De opbrengst van de Houtense kermis was ook jarenlang voor het Oranjecomité en Koninginnedag." De Groot benadrukt het belang van donateurs: ,,Onze donateurs bestaan voor een groot deel uit Houtense senioren en wij zien door de jaren terugloop van het aantal leden. Als men zich aan wil melden als donateur kan dat via de website: www.oranjecomitehouten.nl Ook zijn wij deze week 'het goede doel' bij AH Oude dorp. De emballagebonnen die de mensen in de bus stoppen zijn deze week voor het Oranjecomité.


KONINGSDAG 2019 Koningsdag 2019 zal deels een vertrouwd programma zijn dat wordt aangevuld met nieuwe onderdelen. Op vrijdag staat er een geweldige band op het Rond op het programma. Bij het Imkerspark, Castellum en op het Oude dorp is er vrijmarkt met in de middag feest en op het manifestatieterrein is het Springfeest spektakel. Bij de Grund vindt het jaarlijkse OKEPoP weer plaats. ,,Al met al zijn wij met z'n allen lekker bezig om er voor groot en klein een mooi feest van te maken".

LINTJESREGEN Ook in 2019 zullen in april een aantal inwoners van Houten een lintje mogen ontvangen. Na de lintjesregen zullen de namen van de gedecoreerden bekend gemaakt worden.


KONINGSBINGO Traditiegetrouw is het Koningsfeest ingeluid met de jaarlijkse Koningsbingo, georganiseerd door vanHouten&co. Stichting Oranjecomité Houten zorgt ook dit jaar voor een traktatie voor de deelnemers.

advertentie
advertentie