Eneco wil dat Houten maatwerkvoorschriften windpark intrekt

16 februari 2019 om 09:34 lokaal

HOUTEN Eneco heeft de gemeente Houten verzocht de maatwerkvoorschriften voor windpark Houten in te trekken. De maatwerkvoorschriften zijn bij de start van het windpark opgesteld om omwonenden extra bescherming te bieden, maar zorgen in de praktijk al jaren voor veel klachten, minder duurzame energie en veel discussie over de interpretatie en handhaving.

 

Het windpark in Houten draait al jaren volgens de strengste spelregels van Nederland. Die spelregels zijn in 2012 opgesteld om omwonenden maximaal te beschermen tegen zaken als geluidsoverlast. Maar ze hebben wat Eneco betreft een averechts effect. Terwijl de windmolens door die de regels veel vaker stilstaan dan andere windmolens komen er veel meer klachten binnen dan bij welk ander Eneco-windpark ook. Die bijzondere spelregels in combinatie met de steeds creatievere klachten maken het voor de gemeente ondoenlijk om te kunnen handhaven en kosten zowel Eneco als de gemeente onevenredig veel tijd. Die onduidelijkheid over interpretatie en handhaafbaarheid is er niet bij de reguliere wet- en regelgeving rond windmolens.

 

,,Eneco heeft de afgelopen drie jaar veel geïnvesteerd in het vinden van oplossingen voor de geluidsoverlast die een aantal direct omwonenden 's nachts ervaart", aldus een woordvoerder. ,,Die oplossingen zorgen helaas niet voor minder klachten. We hebben in die periode ook geen aantoonbare afwijkingen gevonden ten opzichte van onze andere windmolenparken. Met het verzoek om de maatwerkvoorschriften in te trekken, laten we nu de bredere belangen een grotere rol spelen: het is voor alle betrokkenen van belang dat er meer duidelijkheid komt over de spelregels en hoe deze handhaafbaar en uitlegbaar zijn. Daarnaast is ons eigen belang "meer groene stroomproductie" ook een publiek belang:  Nederland moet vanuit de klimaatdoelstellingen de komende jaren immers fors meer groene energie opwekken. Dat belang heeft de gemeente Houten, gezien haar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, zelf ook."

advertentie
advertentie