Afbeelding
Frank Magdelyns

Gemeentelijk bord terug

23 januari 2019 om 07:02 lokaal

SCHALKWIJK Het bord dat aangeeft dat u de gemeente Schalkwijk binnenkomt is terug in Schalkwijk. Houtenees Henk Vernooij heeft het bord overhandigd aan Schalkwijker Lous de Kruijf, eigenaar van Pand Pannenkoek.

door Frank Magdelyns

,,Het is een prachtig ding. Ik heb er verschillende gezien, maar deze is wel echt oud", zegt de Kruijf. Samen met Vernooij bekijkt hij het bord aandachtig. "Deze moet van voor de oorlog zijn. De letters Schalkwijk zijn in het zink geslagen. Ik ben benieuwd waar hij heeft gestaan."

Het bord heeft twintig jaar bij de broer van Vernooij in café De Kleine Geer gehangen. ,,Nu de Geer is gesloten vind ik dat het weer terug moet naar Schalkwijk. En dan het liefst naar een plek in de openbare ruimte, waar iedereen het kan zien", zegt Vernooij. ,,Het bord was in 1962 met de opheffing van de gemeente Schalkwijk niet meer nodig en kennelijk bij de Schalkwijkse jeugd terecht gekomen. Ik kwam hem tegen na afloop van de boerendag. Daar hielden de Houtense en Schalkwijkse jongeren wedstrijden met elkaar. Toen ergens in 1978 de Schalkwijkers hun honk leegruimden, heb ik hem veiliggesteld".

GEMEENTE SCHALKWIJK Met het bord komt de herinnering terug aan de voormalige gemeente Schalkwijk die 57 jaar geleden bij een gemeentelijke herindeling is opgeheven. Hetzelfde lot overkwam in die periode ook o.a. de gemeenten Tull en 't Waal, Odijk en Werkhoven.
De gemeente Schalkwijk heeft 150 jaar bestaan en had het in de 19e eeuw goed voor elkaar. Er was een gemeentelijke huisarts en een brandweer. Dit in tegenstelling tot de gemeente Houten waar bij ongelukken in eerste instantie de veearts erbij werd gehaald en in tweede instantie de huisarts van Schalkwijk. De Schalkwijkse brandweer was ook een halve eeuw eerder opgericht dan die van Houten.
De opheffing van de gemeente Schalkwijk hing wel al een tijdje in de lucht. Sinds 1943 hadden Schalkwijk, Houten en Tull en 't Waal al dezelfde burgemeester. De Kruijf die in de gemeente Schalkwijk is geboren en herinnert het oude gemeentehuis/annex politiebureau aan de Jonkheer Ramweg nog. Hij is Vernooij dankbaar voor het bord. "We gaan hem een mooie plek geven in het restaurant. Ik ben wel benieuwd naar het verhaal van het bord in de jaren zestig en zeventig. Misschien weet iemand er nog iets van."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie