Afbeelding
Martin Monkel

,,Niet klaar als bestuurder''

14 november 2018 om 07:02 lokaal

HOUTEN Tot zijn grote verrassing kreeg Gijs van Leeuwen vanwege zijn lange staat van dienst een koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als statenlid van de Provincie Utrecht. Hij is als wethouder in Zaltbommel echter nog niet klaar met besturen.

Gesprek met Gijs van Leeuwen over zijn loopbaan, door Martin Monkel

In gesprek met Gijs van Leeuwen spreekt hij enthousiast over zijn 'geschiedenis'. Een politieke loopbaan van inmiddels bijna 30 jaar begon bij de SGP in 1989 als lid van de commissie Algemene en Economische Zaken in Houten.

INTERESSE,,Mijn interesse in de politiek is al begonnen toen ik 18 jaar was" zegt Gijs. Hij werd toen lid van de SGP en was actief als verslaggever voor het Reformatorisch Dagblad. ,,Ik zat toen in de raadzaal van het oude gemeentehuis 'De Sijnsmeester' en maakte een verslag van de raadsvergaderingen. Ik schrijf graag en dan val je op de een of andere manier op. Ik schreef niet alleen voor de krant maar ook voor bijvoorbeeld een personeelsblad. Uiteindelijk groeide dat naar een verkiezingsprogramma voor de SGP. Ik schreef in die tijd alles wat bij wijze op papier moest".

Zijn interesse voor de politiek kreeg Gijs van huis uit mee. De vader van Gijs was een volle neef van premier Joop den Uyl. ,,Ze zijn in hun jeugd samen opgetrokken en ze zaten in dezelfde kerk. Mijn vader vond dat 'Joop den Uyl de verkeerde afslag heeft genomen'. Hij discussieerde veel over politiek en daar krijg je als jonge jongen toch wat van mee''. Wat in die tijd veel indruk op hem maakte was de demonstratie in oktober 1983 van 550.000 mensen op het Malieveld in Den Haag tegen de kruisraketten. ,,Al die debatten daarom heen interesseerden mij bijzonder, want het was de tijd van de 'koude oorlog, Sovjet Unie en IJzeren gordijn'. Het ging over veiligheid en bewapening. En daar is in feite de kiem gelegd voor mijn politieke interesse''.

LOOPBAAN Gijs van Leeuwen vond het schrijven in die beginperiode wel boeiend, maar in principe ben je als onafhankelijke verslaggever neutraal. ,,Dat is iets anders dan een column (zoals Gijs ook in 't Groentje een column had) of een opinie. Ik wilde echter ook invloed uitoefenen en dan moet je de politiek in gaan'' concludeert Gijs van Leeuwen. ,,Op een gegeven moment wordt je er ingezogen, zeker toen een oom van mij, die in het bestuur van de SGP zat, zei dat ik op de kieslijst moest komen. Jan Roeleveld was toen de fractievoorzitter en hij had al aangegeven er mee te willen stoppen. En zo werd ik in 1994 raadslid, tevens fractievoorzitter van de SGP''. Daarvoor was Gijs al commissielid wat, zoals hij zegt, een vrij logische volgorde is als opstap naar het raadslidmaatschap.

,,Vanaf mijn jeugd heb ik Houten zien groeien van ongeveer 5000 inwoners naar de huidige omvang. Ik heb als raadslid aan de wieg gestaan van Houten Zuid. Toen ik begon was er een enorme discussie over de vraag: waar gaan we bouwen, Schalkstad of Houten? En ons standpunt over het buitengebied en de kleine kernen is bekend, dus geen uitbreiding in die richting.''

Tussentijds heeft Gijs van Leeuwen vanaf 2009 ook nog een functie bekleed als algemeen bestuurslid bij het Waterschap Stichtse Rijnlanden. Echter, toen hij in 2015 gevraagd werd als lid van de Provinciale Staten van Utrecht kon dat niet gecombineerd worden met de functie bij het waterschap. ,,Dat vond ik wel jammer, want het waterschap is een 'functionele democratie' die sterk gericht is op de uitvoering van taken'', iets was Gijs van Leeuwen als bestuurder na aan het hart ligt. Die kans kreeg hij begin dit jaar. ,,Ik had me opgegeven voor de functie van wethouder in een andere gemeente. Op 12 april kreeg ik een telefoontje uit Zaltbommel, op 16 april moest ik besluiten en op 17 mei, dus binnen een maand, ben ik geïnstalleerd als wethouder in die gemeente. Maar zo gaan die zaken'' zegt Gijs. ,,Het is natuurlijk wel een 'linke' baan, want een gemeenteraad kan je bij wijze van spreken morgen wegsturen, en het moet financieel ook wel haalbaar zijn''.

TOEKOMST Als je de functie van raadslid, statenlid en wethouder met elkaar vergelijkt is Gijs van Leeuwen van mening dat een raadslid en een wethouder in principe over dezelfde belangen gaan. 'Wat mij als statenlid vooral is opgevallen, is dat de provincie relatief ver van de mensen af staat'' zegt hij. ,,In alle dingen die ik deed zag ik soms amper een inwoner. Vaak alleen maar bestuurders. Terwijl ik juist met inwoners in gesprek wil. Daar doen we het immers voor'' gaat hij enthousiast verder. ,,Vandaar ook dat ik in de afgelopen 4 jaar twee maal alle gemeenten in de provincie ben afgegaan om de horen wat er in een gemeente speelt. Een raadslid of wethouder staat veel dichter bij de inwoners. En als wethouder heb ik wel te maken met die provincie en dan neem ik natuurlijk wel mijn ervaring als statenlid mee. Ik weet immers hoe de hazen lopen''.

Gijs van Leeuwen is nu ongeveer een half jaar wethouder. ''Ik heb mij nu verbonden aan Zaltbommel. Ik zou het heel mooi vinden om twee termijnen als wethouder vol te maken, bij voorkeur in Zaltbommel. Je weet niet hoe de toekomst er uit ziet maar dit zie ik wel als een mooie uitdaging''.

LINTJE Voor de foto moet Gijs zich wel even omkleden. ,,Bij het dragen van het insigne moet je (als man) altijd een stropdas om.''

advertentie
advertentie