Afbeelding
R.Brandt

‘Hulp bij autisme zou bij gemeenten weer hoog op de agenda moeten staan‘

28 maart 2024 om 08:28 Lokaal Deel je nieuws

In steeds meer gemeenten verdwijnt gespecialiseerde hulp voor mensen met een vorm van autisme. Daarom luidt de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de noodklok door met een ludiek autisme-agenda-actie meer aandacht voor autismehulp te vragen bij de politiek. Zo zet de NVA autisme niet alleen IN een agenda, maar ook weer OP de agenda.

  Regio voorzitter Utrecht van de NVA, Ron Grillet, vertelt:

“Om het gesprek aan te gaan met politici, ambtenaren, waaronder Burgemeesters, en beleidsmakers in de zorg en onderwijs, heeft de NVA een autismeagenda gemaakt waarmee wij ons streven, om tot begrip en een autisme-vriendelijke samenleving te komen, onder de aandacht willen brengen.

Tweede kamer

Op 23 januari jl., hebben wij de autismeagenda aan Lisa Westerveld aangeboden. Zij is lid van de Tweede Kamer fractie Groen Links-PVDA. Er waren ook andere belangstellende Tweede Kamerleden bij aanwezig. 

In deze agenda staan, naast de gebruikelijke agenda-zaken, verhalen van mensen die met autisme kampen. 

Ze voelen zich vaak onbegrepen.

Autisme kent veel gradaties, maar is min of meer onzichtbaar. Wat een buitenstaander merkt is, dat de persoon in kwestie soms net een beetje anders reageert dan dat mensen zonder autisme verwachten.”     

Ron heeft een eigen coachpraktijk en vervolgt:

“Mensen met vormen van autisme blijven sowieso zelf ook vaak onzichtbaar, omdat zij zich niet snel voor hulp naar een instantie wenden. Vaak weten zij ook niet wat mogelijk is.  

Kennis en begrip

Aan de ene kant is het dus heel belangrijk dat de maatschappij meer kennis over autistische aspecten krijgt en daardoor meer begrip opbrengt, aan de andere kant is het belangrijk dat mensen met autisme zelf geholpen worden. 

Veel van hen hebben dringend levensloop begeleiding nodig. Daarin spelen gemeenten een cruciale rol, maar in                           

steeds meer gemeenten verdwijnt gespecialiseerde autismehulp. De verhalen in de agenda tonen aan dat een heroverweging van het lokale beleid dringend noodzakelijk is.”

Burgemeester van Houten Ron vervolgt enthousiast:     “Daarom hebben we, om te beginnen, op woensdag 20 maart a.s. een agenda aan Burgemeester Gilbert Isabella van de gemeente Houten aangeboden.”

Autismeweek   Van 30 maart t/m 6 april, tijdens de landelijke autismeweek, zullen daarnaast een aantal andere overhandigings-momenten aan diverse Burgemeesters plaatsvinden.

advertentie
advertentie