Danny Keff en Anja Tekelenburg, beheerders van de website Dorpsdichers Houten
Danny Keff en Anja Tekelenburg, beheerders van de website Dorpsdichers Houten Irene van Valen

Website Dorpsdichter Houten gelanceerd

18 november 2020 om 15:42 Kunst

HOUTEN Op maandag 16 november lanceerde wethouder Jan Overweg de website Dorpsdichter Houten. Deze site is zoals de subtitel al zegt een podium voor poëzie. Jessica Dijkman, ambtenaar voor cultuur en sleutelfiguur in het aanstellen van een dorpsdichter, bereidde de lancering voor. Het zou eigenlijk plaatsvinden op 17 oktober 2020 tijdens Poëzie aan de Slinger, echter door de coronamaatregelen werd dat afgelast en koos men voor een digitale lancering.

door Irene van Valen

De website is in het leven geroepen om samen met andere schrijvers gedichten te delen. Mensen kunnen zich aanmelden via dorpsdichterhouten@gmail.com of info@dorpsdichterhouten.nl  en krijgen vervolgens een account. Iedereen is welkom gedichten te schrijven als ze maar gelinkt zijn aan de actualiteit en in relatie staan tot Houten. Het liefst met bijpassende foto die het aanzien verfraait en de boodschap versterkt. Voor plaatsing zullen de dorpsdichters ingezonden gedichten beoordelen en plaatsen.

ONTSTAAN Begin 2020 zetten dorpsdichters Anja Tekenburg, Danny Keff en Nico Kroes zich in voor het project Dichter bij Vrijheid en wilden een boek maken. Univé had daarop ingetekend als sponsor. ,,Wij wilden mensen interviewen, maar dat liep spaak door corona”, vertelt Keff. Tekelenburg vult aan: ,,Het geld van Univé was al overgemaakt met als tegenprestatie 50 boeken. Omdat we geen input hadden voor het boek, vroeg ik of we het geld mochten gebruiken voor een website. Dat keurden zij goed.”

WEBSITEBOUWERS De website is inmiddels klaar en ontworpen door grafisch ontwerper Willem van Rooij. Hij gebruikte in het ontwerp de kleuren van de gemeente Houten: blauw en goudgeel. De omslagfoto waarop we uitkijken over de Rietplas, is gemaakt door Simon Keff, de vader van dorpsdichter Keff. Kim Herrmann is verantwoordelijk voor de technische kant van de website, die zo is gemaakt dat de dorpsdichters de site zelf kunnen beheren en aanvullen. Momenteel wordt nog gewerkt aan een handleiding voor meeschrijvende dichters.

POËZIEROUTE Naast gedichten vindt u op de site een Poëzieroute. Een van de plekken die al te vinden zijn, is de Vredesboom in de hoek van het Kooikerspad en Geerpad. Keff schreef een gedicht bij de tekst HIER en las de Plaquette onder de Vredesboom. ,,Het is slecht leesbaar. Op de foto die ik op de site plaatste heb ik de foto zo weten te bewerken dat het nu beter leesbaar is.” Wat opvalt is dat er nog niet zoveel locaties zijn waar over geschreven is. Voelt u zich geroepen?

Afbeelding
advertentie
advertentie