Afbeelding
Irene van Valen

Kunst kijken voor kinderen in het theater

14 april 2024 om 13:41 Kunst

HOUTEN Anders dan voorgaande jaren maakt Kunst om de Hoek (KodH) ruimte voor kinderen tijdens de 27e Houtense Kunstfietsdagen die dit weekend plaatsvinden. Bezoek bijvoorbeeld Theater Aan de Slinger en ontmoet daar Mirte en Leonie uit groep 4 van de Montessori Basisschool.

door Irene van Valen

De twee vriendinnen staan bij de draaideur in het theater en vangen leeftijdsgenoten op. Zij wijzen hen de weg en nemen de lotingsformulieren in voor een gratis les ‘Kom Kunst maken’. In de bijbehorende folder daagt de organisatie kinderen uit om kunst te kijken en een kunstenaar te bezoeken. Vraag Mirte of Leonie gerust naar de folder en het lotingsformulier.

GASTVROUWEN

Mirte vindt het best spannend om in het theater te staan. ,,Maar het is vooral leuk om gastvrouw te zijn.” Daarin neemt de spraakzame Leonie haar onbevangen mee. Haar moeder is betrokken bij de organisatie van deze kunstfietsdagen, is zelf ook gastvrouw in het theater en besloot de jonge meiden mee te nemen. Ook Leonie vindt het spannend om in het theater te staan. ,,Ik ben vooral heel benieuwd. Ik heb dit nog nooit gedaan.” Ze wijst in de folder van deze kunstfietsdagen de kunstwerken aan die zij mooi vindt en welke kunstenaars ze bezocht. Een schilderwerk van Dana Dijs Bom, waarop een meisje aan een bosje bloemen ruikt, trok haar het meest aan. ,,Haar schilderijen stonden in de tuin en ze liet in een filmpje zien hoe ze een schilderij maakt. Een schilder vertelde over waterlelies die veel worden gefotografeerd. Hij deed dat ook, maar maakte er vervolgens een kunstwerk van,” vertelt Leonie.

CREATIEF

De meisjes zijn zelf ook creatief. Mirte tekent graag: ,,Ik teken graag bloemen en mijn lievelingsdier de olifant. Ik hou van natuur en beestjes, zoals lieveheersbeestjes.” Leonie tekent en schildert graag. ,,Ik hou van klein schilderen. Een gieter schilder ik op een heel klein doekje.” Leonie wist ongeveer 10x10 centimeter aan. Waarop Mirte zegt: „Ik vind klein schilderen juist moeilijker.” Andere vormen van kunstmaken doen de meiden ook graag. Denk aan stringkunst, van spijkers en touw of stempels maken met natuurlijk materiaal als bladeren.

Kom gauw nog kunst kijken. Het kan vandaag nog tot 17.00 uur en ontmoet Mirte en Leonie in het theater.

advertentie
advertentie