De uitreiking van het eerste boek.
De uitreiking van het eerste boek. Winfried Leeman

Veel belangstelling voor boekpresentatie Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap

31 oktober 2023 om 09:01 Historie

LANGBROEK Het was drukker dan verwacht in dorpshuis De Toekomst in Langbroek. Daar werd zaterdag 28 oktober 2023 het boek Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, Revolutie in het Kromme-Rijngebied 1795-1802 van auteur Kees van Schaik gepresenteerd. Dit boek zal voor langere tijd een belangrijk naslagwerk zijn over deze periode.

In het boek wordt geschetst hoe de organisatie en rollen in de verschillende gerechten waren. Het vervolg gaat over dertien plattelandsdorpen of gehuchten met een beschrijving van de gebeurtenissen. Dit betreffen Bunnik en Vechten, Cothen, Dwarsdijk, Heemstede, Honswijk, Houten en ’t Goy, Odijk, Oud Wulven en Waijen, Schalkwijk, Schonauwen, Tull en ’t Waal, Werkhoven en Wulven. Van elke plaats is beschreven hoe de Bataafse Omwenteling plaatsvond en wie welke rol speelde. Geen detail ontbreekt en daarbij zijn er bijzondere anekdotes te vermelden.

Onder de genodigden waren leden van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, kennissen van de auteur en personen die op de een of andere manier betrokken waren bij de realisatie van het boek.

Kees van Schaik opende de middag met een beschrijving van het boek en hoe een en ander tot stand was gekomen. Daarbij haalde hij diverse anekdotes aan, die hij tijdens zijn onderzoek tegenkwam. Prof. Dr. Sophie van Bijsterveld, oud-lid van de Eerste Kamer (CDA), hoogleraar religie, recht en samenleving aan de Radboud Universiteit Nijmegen en opgegroeid in Houten, zei dat het boek wetenschappelijk belangrijk was, dankzij het diepgravende gebruik van bronnen uit het Kromme Rijngebied.

Na de twee lezingen volgde de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan Ab van Dijk uit Cothen. Ab is een nazaat van Gijsbert van Dijk, boer op hofstede Het Blauwe Huis in Vechten en destijds patriot. Daarbij was Ab ook nog eens een oude buurjongen en vriend van de auteur, tijdens zijn jeugd in Odijk. Na het officiële gedeelte volgde een receptie, waarbij informeel na werd gesproken over het boek. Het boek is te bestellen bij de boekhandel en bij Uitgeverij Verloren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie