Een brandweerhelm als kazerne
Een brandweerhelm als kazerne 't Groentje
oud nieuws

Nieuw ontwerp voor brandweerkazerne in Houten wordt bekend

23 september 2023 om 09:18 Historie

HOUTEN Het ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne in Houten werd bekend gemaakt. Met een beetje fantasie is in het ontwerp een brandweerhelm te herkennen, zo staat te lezen in ‘t Groentje van 25 jaar geleden. 

De brandweerkazerne is een ontwerp van de Belgische architect Phillipe Samyn. Rondlopend door Houten was hem vooral de rust opgevallen. Daarom bedacht hij een grotendeels glazen gebouw om de rust en openheid vast te houden. Het ontwerp was ook vooruitstrevend omdat 400m2 van het dak zonne-energie opwekt door middel van photo voltaische cellen (PV-cellen). Iets wat toen nog echt nieuw was. Het zou meer energie op gaan leveren dan de brandweer nodig had, was de verwachting. De rest van de energie zou aan andere gebouwen geleverd gaan worden of teruggeleverd worden aan de REMU.  

Het ontwerp werd omschreven als sober en eenvoudig; ,,De schoonheid ervan komt van de omgeving die in het gebouw reflecteerd.”

(tekst loopt door onder de foto)


Brandweerkazerne - TS

Houtense schoolkinderen werden ingeschakkeld om tekeningen te maken voor de binnenwanden van het gebouw. 

(tekst loopt door onder de foto) 


Met binnen de lichten aan, is het in het donker een mooi gezicht vanaf buiten - TS

De glazen wanden leveren een mooi beeld op in het donker. 

Wat was er 25 jaar geleden in het nieuws in Houten? We bladeren terug door oude kranten op zoek naar datgene wat Houten in 1998 bezig hield. Oud nieuws dus: groot en klein nieuws, leuk en minder leuk nieuws.    

Bericht uit ‘t Groentje van 23 september 1998 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie