Fort Honswijk, remises F en M
Fort Honswijk, remises F en M Annette Stolk-de Vries

Op Fort Honswijk is de restauratie van remise F voltooid, historisch beeld van het fort wordt steeds completer

20 juli 2021 om 15:47 Historie

HOUTEN Met het symbolisch sluiten van de schuifdeuren door Ben Kuyk is de restauratie en reconstructie van remise F op Fort Honswijk afgerond. Dit gebouw is rond 1880 gebouwd om er kanonnen in onder te brengen en om te dienen als schuilplaats voor manschappen als de kanonnen in oorlogstijd op de fortwal stonden. 

Annette Stolk – de Vries

Met de afronding van deze restauratie is de oorspronkelijke frontmuur uit 1879 weer zichtbaar geworden. Daarvoor was het nodig een, in latere jaren, gebouwde voorzetmuur te verwijderen. Die was ooit gebouwd omdat het oorspronkelijke gebouw steeds verder afbrokkelde. De restauratie van remise F maakt onderdeel uit van de restauratie van historische gebouwen van Fort Honswijk waarmee op 1 september 2020 is gestart. 

Zo kan het verhaal uit het verleden ook naar de toekomst verteld blijven worden.

SCHEUR ,,In de betonnen remises F zaten aan weerskanten vleugelmuren, die nauwelijks verankerd waren aan het oorspronkelijke gebouw”, vertelt Johan van der Gun voorzitter van Stichting Honswijk Everdingen. ,,Om ervoor te zorgen dat de gebouwen tijdens beschietingen niet beschadigden waren ze met grond afgedekt. De grondruk tegen de muren was echter zo groot dat deze scheef gingen zakken. Een grote scheur was het gevolg. Op advies van de Rijksdienst van het Cultuur Historisch erfgoed is deze scheur waterdicht gemaakt, maar wel zichtbaar gebleven. Zo kan het verhaal uit het verleden ook naar de toekomst verteld blijven worden. Ik vind dit magnifiek.” 

50 JAAR Ben Kuyk is maar liefst 50 jaar lang werkzaam geweest op Fort Honswijk, van 1959 tot en met 2009. ,,De eerste zestien jaar verzorgde ik het onderhoud van het fort in particuliere dienst. Toen het fort later in gebruik werd genomen door de Koninklijke Landmacht ben ik bij hen in dienst gekomen als ambtenaar. Met het verdwijnen van het laatste onderdeel van de landmacht heb ik de laatste tien jaar nog gewerkt op een 0-uren contract.” Hij woont al zijn leven lang in hetzelfde huis, gelegen binnen één kilometer van het fort. Het huis is helemaal van hout, zodat het bij oorlogsdreiging afgebroken kon worden als het gebied onder water gezet ging worden om de vijand tegen te houden.

PRACHTIG Kuyk kent de geschiedenis van het fort op zijn duimpje. Hij weet te vertellen waar gebouwen stonden en welke functies deze hadden. ,,Remise F diende als kruidmagazijn en als opslag van kanonnen. Om ze te gebruiken ging je naar bunker M, die later tegen de remise is aangebouwd. Daar vandaan kon je de sluis onder schot houden.” Van der Gun: ,,De inlaatsluis van de Lek naar de fortgracht is niet meer zichtbaar. Deze ligt onder het grondmassief van de Lekdijk. De ambitie is om een deel van die sluis weer vrij te graven, zodat deze in de toekomst weer te zien is. Het drie kilometer lange inundatiekanaal ligt er nog en de vroegere inundatiesluis naar het riviertje De Snel is al eerder voor een deel al gerestaureerd. Op deze manier zou je het hele beeld van inunderen compleet kunnen maken.” 

Kuyk is onder de indruk van de wijze waarop de restauratie van de remise heeft plaatsgevonden. ,,Het is prachtig om dit gebouw weer in zijn oorspronkelijke staat terug te zien.” 

Overzichtsfoto Fort Honswijk
advertentie
advertentie