Burgemeester Isabella ontvangt het eerste exemplaar
Burgemeester Isabella ontvangt het eerste exemplaar Frank Magdelyns

Nieuw boek over Houten in oorlogstijd

16 oktober 2020 om 10:10 Historie

’T GOY Er is een nieuw boek uitgekomen over de Tweede Wereldoorlog in Houten en omliggende dorpen. Afgelopen donderdag nam burgemeester Isabella het eerste exemplaar van het boek ‘Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk’ in ontvangst van auteur Otto Wttewaall.

door Frank Magdelyns

Het boek is verschenen vanwege de bevrijding 75 jaar geleden en het jubileumjaar waarin we leven. Oorspronkelijk zou het boek in mei uitkomen, maar door de komst van het coronavirus kwam daar vertraging in.

Het is niet de eerste keer dat gepensioneerd stadshistoricus Wttewaall een boek over de Tweede Wereldoorlog uitbrengt. Eerder gebeurde dit in 2005. Maar er zijn meerdere redenen om een nieuwe uitgave uit te brengen stelt hij. ,,Er zijn nieuwe gegevens boven water gekomen over die jaren, steeds meer archieven gaan open en dankzij internet is er meer en sneller iets te vinden. Ook over de Joodse slachtoffers zijn nieuwe inzichten ontstaan en door contacten die ik heb gehad met verzetsstrijders en familieleden van slachtoffers zijn meer verhalen bekend.”

Er zijn steeds minder mensen die iets kunnen vertellen over deze zeer bijzondere tijd

Burgemeester Isabella sprak zijn waardering uit voor het werk dat is verricht en de bronselectie die is toegepast. ,,Er zijn steeds minder mensen die iets kunnen vertellen over deze zeer bijzondere tijd. Het boek laat familieverhalen tot leven komen.” Isabella zegt het belangrijk te vinden dat de inwoners en zeker de jeugd het verhaal van de oorlog kennen, zodat zij de vrijheid op waarde weten te schatten. Hij riep de aanwezigen op het boek te kopen.

INUNDATIES EN EVACUATIE Het boek laat zien dat de impact van de oorlog en de bezetting in Houten en omliggende dorpen veel groter is geweest dan men in eerste instantie zou denken. ,,We hadden de gevechten in de meidagen van 1940, de inundaties en het evacueren van de gehele bevolking. Met name in de laatste acht maanden van de oorlog als de geallieerden steeds verder oprukken, beleeft menig inwoner angstige momenten. Niemand wist hoe lang het zou duren, hoeveel slechter men het nog zou krijgen”, zegt Wttewaall.

Voor nieuwe informatie reisde de auteur naar Zuidoost-Groningen. ,,Ik heb gesproken met een voormalige inwoner van Houten. Zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog ambtenaar bij de gemeente Houten. Die heeft tijdens de laatste dagen van de oorlog aantekeningen gemaakt over Houten en omgeving. Daardoor is ook meer bekend geworden over het bombardement van november 1944.” In het boek is ook gebruik gemaakt van de brieven die de moeder van de auteur schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog en naar haar moeder in Delft stuurde. De brieven worden bewaard in het huisarchief van Wttewaall.

Het boek de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s en kost € 24,95. Het is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk. U kunt het boek ook afhalen na afspraak op landgoed Wickenburgh bij de auteur thuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie