Senator Ben van der Werf nodigt u uit voor het nieuwe carnaval
Senator Ben van der Werf nodigt u uit voor het nieuwe carnaval Frank Magdelyns

Houten toen: ,,Plezier maken is heel belangrijk”

5 februari 2020 om 11:15 Historie Houten Toen

PLATNEUZENDORP Carnaval is voor Ben van der Werf (65) een belangrijk onderdeel van zijn leven. 43 jaar is al hij lid van de carnavalsvereniging en weet alles, maar dan ook alles van het Schalkwijkse carnaval.
 

 door Frank Magdelyns


,,Carnaval is er met de paplepel ingegoten. In onze familie vinden we plezier maken heel belangrijk. Mijn vader, mijn kinderen en ikzelf waren prins of prinses." De geboren en getogen Schalkwijker die in het dagelijks leven directeur van een basisschool in Vianen is, vertelt er graag over. ,,Carnaval is de drukte van het leven even loslaten en feestvieren. Voor de een is dat bier drinken, voor de ander dansen en voor een derde een combinatie. Zelf vind ik Kleintje Carnaval op zondag het leukste, waar een mix aanwezig is van jong en oud. Dat zijn de mooiste feestjes", constateert Van der Werf.

Zelf was hij in de jaren 80 een aantal keer Prins Bernard de 1e. Tegenwoordig is hij senator en erelid. ,,Maar Carnavalsvereniging de Platneuzen heeft één lid die vanaf het begin lid is. Dat is Ria Kruijssen. Zij is vorstin van de Platneuzen, een soort super erelid. Ik ben het tweede erelid."

OPRICHTING ,,Schalkwijk had geen carnaval totdat in 1967 er een feestavond voor de nieuw te bouwen sporthal werd gehouden. Doel was geld in te zamelen voor de oprichting. Mijn vader was toen een Sporthalprins en de Schalkwijkers kregen de smaak te pakken. In 1968 werd de carnavalsvereniging opgericht. Dat was iets nieuws en iedereen wilde dit meemaken. We hadden gelijk veel leden. De activiteiten werden goed bezocht. De mensen stonden in de rij om lid van de Raad van Elf te worden. Er moesten zelfs verkiezingen worden gehouden."

,,Wij hadden het geluk dat iemand uit het dorp een aantal jaar in het zuiden van het land had gewoond en daardoor over de kennis van carnaval beschikte. Ook 't Goy wilde een carnavalsvereniging en liep parallel mee met de oprichting van de CV de Platneuzen. Maar ze hadden minder mensen en daardoor was in 1968 mijn vader Gerard van der Werf (Prins Gradius 1) zowel de eerste prins van Schalkwijk als de eerste prins van 't Goy. Dat kon omdat er een week verschil tussen beide carnavalsweekenden was."

PRONKZITTING Carnaval is volgens Van der Werf een loopje nemen met de gevestigde orde. ,,Je krijgt een aantal dagen de macht over het dorp. In eerste instantie hadden we op zondagmiddag een raadszitting, die werd nagespeeld van de echte gemeenteraadszitting. Daar was ook de sleuteloverdracht van de burgemeester naar de prins. Later ging dit over in de pronkzitting, waar soms mensen werden geridderd. De pronkzitting kende vele ludieke optredens waarbij ik een eenakter verzorgde waarin de politiek op de hak werd genomen."

Vooral in de jaren 90 ging het er scherp aan toe. Er was in die jaren een kans op de bouw van Schalkstad en Van der Werf had als sociaal betrokken dorpsbewoner daar een duidelijke mening over. De burgemeester en alle wethouders waren aanwezig en ook een aantal raadsleden. ,,Het motto was dat wie niet werd genoemd, niet meetelde. Het was juist een eer als je werd genoemd."

Op zaterdag staan tijdens carnaval de kinderen centraal. ,,We hebben het rommelpotten gereanimeerd. Kinderen lopen dan langs de deuren en halen snoep op. De gebeurde vroeger al op de dinsdag voor Aswoensdag, maar dat hebben we naar de zaterdag verplaatst. Verder is er kindercarnaval, tienercarnaval, een ouderwetse vâstelaovend en groot carnaval. Op zondag wordt er eerst een kerkmis gehouden. Dat is 25 jaar geleden ingevoerd. Daarmee wordt de katholieke band vastgehouden. Van de carnavalsvereniging is 85% aanwezig. De rest is dan bezig met de voorbereidingen voor de optocht."

OPTOCHT De optocht was in de eerste instantie een rijtoer, waarbij organisaties uit Schalkwijk een wagen hadden. ,,Er werd in die jaren al in september begonnen met bouwen. Tegenwoordig is er meer voorbereiding en begint men in januari met bouwen. In korte tijd wordt er veel gedaan. Vroeger was de techniek en de afwerking wel beter. Er was meer vakwerk."

De Schalkwijkse optocht bestond altijd uit zo'n 12 wagens. Nadat enkele jaren geleden is besloten om het carnaval twee weken eerder te houden, zijn er ook deelnemers uit andere dorpen. ,,Ik schat dat er nu zo'n 20 tot 25 wagens zijn. Na de optocht is er Kleintje Carnaval. Dat is heel gezellig en hier zie je jong en oud samen. Dat vind ik wel een hoogtepunt", zegt van der Werf.

Lange tijd was er ook carnaval op de maandag- en dinsdagavond. De maandagavond was voor de jeugd. ,,We hebben perioden gehad dat vanuit de regio het duidelijk was dat je hier naar toe moest. Dinsdag was de vijfde avond. Je was dan kapot. We gingen dan kraaischieten. Er zat een opgezette kraai op een tak aan een touwtje. De prins schoot drie keer en bij de derde keer werd er aan het touwtje getrokken en valt (viel) de kraai neer."

Toch is het niet alleen feest. Het sociale karakter van carnaval is ook belangrijk. Van der Werf noemt als voorbeeld dat op maandag de prins op ziekenbezoek gaat. ,,De Prins gaat dan naar zieken in Schalkwijk of naar Schalkwijkers die in een ziekenhuis liggen. We laten dan weten dat we hun niet vergeten. Iedereen hoort erbij."

VERANDERINGEN In de afgelopen jaren waren er veel veranderingen in het Schalkwijkse Carnaval. Het clubhuis 'Het Gebouw' werd gesloten en de feestavonden zijn verplaatst naar 'De Wiese'. Maar ook merkte de vereniging dat de jeugd met Carnaval naar het zuiden trok. ,,Er waren op sommige avonden minder bezoekers en besloten werd om carnaval twee weken te vervroegen en tot drie dagen te beperken. Het bleek een gouden greep. De jeugd bleef weer en er kwamen zelfs mensen van buiten het dorp. Niets is erger dan een halflege zaal met carnaval. We hadden een week eerder kunnen gaan zitten, maar dan zaten we Werkhoven in het vaarwater", vertelt van der Werf.

Ook de pronkzitting had het moeilijk. ,,In 2009 moest ik het annuleren omdat mijn vader overleed. In 2010 bleek dat de Schalkwijkse jeugd de pronkzitting had ontdekt en nogal erg gezellig aanwezig was. De motivatie bij de mensen op het podium zakte weg en we hebben daarna enkele jaren andere activiteiten gedaan. Vorig jaar hebben we de pronkzitting in een nieuw jasje herstart. Het oude gevoel kwam weer naar boven. We noemen dit Pronkzitting 2.0. Daarnaast waren we aangenaam verrast dat de burgemeester en twee wethouders aanwezig waren."

Ben van der Werf is tegenwoordig senator van de carnavalsvereniging. Hij nodigt iedereen die wil meegenieten dan ook uit.

 

 

Alaaf
Gerard van der Werf met partner, de eerste prins van Schalkwijk en 't Goy.
De optocht met Prins Rudolf 1
De optocht met Prins Gradius 1
advertentie
advertentie