Miranda in gesprek op Utrecht Centraal
Miranda in gesprek op Utrecht Centraal Wijgert-Jan van As via LTO

Geslaagde protestactie van boeren op Utrecht Centraal

Duurzaamheid

HOUTEN, BUNNIK Afgelopen zaterdag deelde een groep van bijna 25 boeren uit Bunnik, Houten, Lopik, maar ook uit Woerden en omgeving Eemland onder het Bollendak op Utrecht Centraal ruim 2300 rode zakdoeken uit en ging daarbij het gesprek aan met voorbijgangers. Vanuit Bunnik toog Miranda van Leeuwen van boerderij De Zonnewijzer op Amelisweerd naar Utrecht.

door Kuun Jenniskens

Vanuit de LTO Noord afdelingen in Utrecht was dit bedoeld als een publieksvriendelijke protestactie. Zij wilden een ander geluid laten horen. Deze keer niet met trekkers en blokkades, maar een publieksvriendelijk protest. Hierbij zijn meer dan 2300 rode zakdoeken uitgedeeld.

Miranda van Leeuwen vond het fijn om met een groep collega’s het verhaal van de boeren te vertellen. ,,Je draagt elkaar als collega’s. Als collega’s vallen, val ik ook om.” Het is goed gelukt om gesprekken te hebben met inwoners van de stad. ,,In de stad leeft het platteland niet zo. Ik heb meegedaan omdat ik sta te popelen mensen te vertellen wat er speelt; en dat is een kaalslag van het platteland, waarbij de voedselveiligheid van iedereen in gevaar komt. Als agrariërs staan voor heel veel losse eindjes. Niet alleen stikstof, maar ook derogatie, waterkwaliteit, PAS meldingen. Als daar dingen gaan schuiven kan het goed misgaan.” Volgens Miranda konden mensen haar verhaal goed horen. ,,De meerwaarde was dat we in de stad waren en dat we hebben kunnen vertellen waar het om gaat. We bereiken zo mensen die nooit naar de boerderij komen.”

We bereiken zo mensen die nooit naar de boerderij komen

Jan Kreuger, LTO Noord bestuurder en varkenshouder uit Woerden: ,,Het is belangrijk om op verschillende manieren te protesteren en onze stem te laten horen. Afgelopen zaterdag hebben wij op deze manier onze zorgen over het stikstofbeleid geuit. We hebben flyers uitgedeeld en uitgelegd waarom we precies actie voeren en wat onze plannen zijn. En benadrukt dat we als sector zelf óók oplossingen hebben. Wij kijken heel tevreden terug op de actie, we hebben veel zakdoeken uitgedeeld en goede gesprekken gevoerd. We kijken nu met spanning uit naar de gesprekken die deze week gaan volgen.”


Er worden boerenzakdoeken uitgedeeld - Wijgert-Jan van As via LT

advertentie
advertentie