Afbeelding
Gemeente Houten

Gemeente Houten gaat de strijd aan met de eikenprocessierups

19 april 2021 om 10:00 Dieren

HOUTEN De eikenprocessierups is een rups die zich in juli en augustus verpopt tot een onopvallende nachtvlinder en dan uitvliegt. Iedere rups heeft zo’n 600.000 korte brandharen. Deze kunnen diverse klachten bij mens en dier veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen.

Daarom gaat de gemeente op verschillende manieren de strijd met de rups aan. Half april/begin mei wordt er op de meeste doorgaande wegen en fietspaden in het buitengebied, zoals de Lange Uitweg, Lekdijk rond Fort Honswijk, Groeneweg, Achterdijk, Pothuizerweg en de Zuwedijk, gespoten met een biologisch middel. De werkzaamheden worden in de nacht uitgevoerd, omdat het middel dan het beste werkt. Voor het beste resultaat wordt er binnen twee weken op dezelfde locaties nog een keer gespoten.

NATUURLIJKE VIJANDEN Behalve preventief bestrijden zet de gemeente ook in op bestrijding via natuurlijke vijanden. Zo vergroot de gemeente op steeds meer locaties de biodiversiteit door de aanleg van bloemenweides. Ook wordt er op een aantal locaties minder gras gemaaid. Hierdoor worden er meer insecten aangetrokken die de natuurlijke vijand van de rups zijn. Ook zijn er steeds meer vogels die de rupsen als hun voedsel zien. Koolmezen en pimpelmezen zijn hier een goed voorbeeld van. En vleermuizen vangen en eten de vlinders. Om dit te stimuleren heeft de gemeente inmiddels driehonderd vogelnestkastjes en vijftig vleermuiskasten verspreid door heel Houten opgehangen.

Eind mei/begin juni gaat de gemeente alle eikenbomen op gemeentegrond inspecteren. De bomen waarin nesten zitten, worden voorzien van een rood/wit lint met de tekst ‘Pas op: eikenprocessierups’. De nesten worden na ongeveer een week verwijderd door deze op te zuigen.

Heeft u een nest in een boom die niet op gemeentegrond staat, dan kunt u dit nest laten verwijderen door een gekwalificeerde groenverzorger of ongediertebestrijder. De kosten voor het verwijderen zijn voor uzelf.

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding hiervan op https://processierups.nu. Wie nog vragen heeft of een meldin wil doen van overlast van de rups, kan contact opnemen met William van Meeteren, gemeentelijk coördinator beheersing eikenprocessierups via 030-6392611.

advertentie
advertentie