Afbeelding
Rina Knopper

Start vaccinatie hoog risicogroepen door huisartsen in Houten

27 maart 2021 om 13:54 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN De vaccinaties voor de hoog risicogroepen is vrijdag 26 maart gestart door de Houtense huisartsen. In verband met logistiek, iedereen moet na de vaccinatie een kwartier worden geobserveerd, vond deze sessie plaats in de kerk ‘Het Kruispunt’ aan het Spoor. Sandra van Haaren, huisarts in Houten: ,,Ik ben blij nu te kunnen beginnen met prikken, zo kunnen wij ons steentje bijdragen.”

door Rina Knopper

Alle genodigden ontvingen in de afgelopen weken een persoonlijke uitnodiging. Deze groep: ‘personen, 63- en 64-jarigen, met ernstig onderliggend lijden en/of overgewicht’ kon zich vrijdag 26 maart om 17.00 uur melden bij het Kruispunt om de vaccinatie te ontvangen’. Al ruim vóór de start van de vaccinaties stond er een lange rij voor de deur. Na controle van de persoonsgegevens en de aanmelding kon men zich bij de speciaal opgestelde statafels in de hal door een medewerker laten vaccineren, om vervolgens onder toezicht plaats te nemen op de kerkbanken. Dit om eventuele nawerkingen te kunnen controleren.


Een lange rij mensen wachten geduldig buiten op hun eerste vaccinatie - Rina Knopper

ASTRAZENECA Bij deze vaccinaties is gekozen voor AstraZeneca. Daar waren in eerste instantie nog twijfels over, omdat er meldingen van een mysterieuze ziekte bij revaccineerden binnenkwamen. Ruim twintig Europese landen zetten vervolgens de vaccinatie met het Zweeds-Britse AstraZeneca-vaccin stop. Het bleek uiteindelijk om een zeer zeldzame reactie van het immuunsysteem te gaan waartegen een goede behandeling mogelijk is.

,,Het klopt dat het bedrijf niet het meest betrouwbare is gebleken in afspraken en leveringen, maar ik denk wel dat we te maken hebben met een goed, veilig en effectief vaccin”, aldus huisarts Hoogervorst uit Hellevoetsluis. Dit middel is na enige vertraging qua verwerking makkelijker dan Pfizer, dat bij -70 Celsius bewaard moet worden en dat is voor huisartsen niet te doen. Het middel Janssen is nog niet in de distributie.

In de ‘observatieruimte’ zitten een paar dames bij elkaar. ,,Ik ben blij dat ik hem eindelijk te pakken heb en voelde er echt niks van!” ,,Nou, ik ook”, zegt de ander, ,,als ik van de zomer maar weer naar Spanje kan, dat is het enige wat nu voor mij telt.” Zij zitten te draaien op hun stoel en willen graag weg. ,,We hebben toch nergens last van?” Er komt iemand binnen die vertelt een notenallergie te hebben. De toezichthoudster vertelt haar ferm dat zij dan een half uur moet blijven wachten.

De tweede vaccinatie voor deze groep vindt plaats op 11 juni.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie