Loericker Stee
Loericker Stee TS

Kwart bewoners Loericker Stee is besmet met Covid-19, drie mensen overleden

27 oktober 2020 om 18:08 Corona

HOUTEN Bij woonzorgcentrum De Loericker Stee is een golf aan Covid-besmettingen gaande. Ongeveer een kwart van de in totaal 90 bewoners kreeg een positief resultaat op de test. Ook veel medewerkers zijn ziek. In totaal zijn drie personen overleden aan Covid-19. 

door Agnes Corbeij

Het hoge aantal besmettingen valt zwaar voor bewoners, hun familie en het personeel. Lidewij Hartman, communicatiemedewerker: ,,Het is lastig te zeggen hoeveel mensen nu precies besmet zijn met het virus. De ene dag komt er een aantal bij, terwijl anderen weer opknappen. Maar ongeveer een kwart van de bewoners is nu besmet, kunnen we wel zeggen.”

DRUK OP DE ZORG Ook onder zorgpersoneel zijn veel besmettingen. ,,Dat zijn er in verhouding minder, het is niet zo dat een kwart van het personeel positief getest is, maar de druk op de zorg is erg hoog nu.” Waar andere zorgcentra, zoals Bunninchem in Bunnik, geen bezoekers meer toestaan wegens een besmettingsgolf, kiest Loericker Stee ervoor juist familieleden in te zetten om de zorg te ontlasten. 

Hartman: ,,Een aantal familieleden komt helpen bij bijvoorbeeld begeleiding bij het eten. Dat doen zij in volledig beschermende kleding en op de kamer van de bewoner.” Ook staan er vrijwilligers bij de ingang van het woonzorgcentrum. ,,De registratie van bezoekers brengt een extra administratieve last met zich mee. Zorgmedewerkers moeten naar de deur toe komen als er aangebeld wordt. Dat kost tijd. Dat probleem hebben we opgelost door vrijwilligers aan de deur, die zorgen voor een goede registratie en het dragen van een mondmasker nog eens onder de aandacht brengen.”

INGEWIKKELD Behalve de druk op het personeel, is er nog een reden voor het betrekken van familieleden. ,,In het voorjaar hebben we meegemaakt hoe ingewikkeld het voor bewoners, familie en het team is om helemaal af te sluiten. Daarom wilden we nu bezoek op deze manier mogelijk houden en een volledige sluiting voorkomen.”

Vandaag werd bekend dat er volgens de vakbond FNV in Nederland positief geteste medewerkers aan het werk zijn. Dit is bij Loericker Stee niet het geval, aldus Hartman. ,,Medewerkers die positief getest zijn, werken niet.”  Ook Zorgspectrum, de organisatie waar Haltna Huis en Houtens Erf onder vallen, zegt dat medewerkers die besmet zijn, niet aan het werk gaan.  

advertentie
advertentie