Afbeelding
...

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 7)

28 april 2020 om 14:19 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN We zitten in de zevende week van de intelligente lockdown. Die zou officieel duren tot 28 april maar inmiddels is duidelijk dat er van versoepeling van maatregelen nog maar in zeer beperkte mate sprake is. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via houtensnieuws@bdu.nl..

14.33 uur Vandaag zijn er 44 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld tegenover 97 gisteren. Er zijn 69 personen als overleden gemeld. Dat waren er gisteren 94. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 40.571 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

ZONDAG 3 MEI

14.29 uur Vandaag zijn er 97 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 94 personen als overleden gemeld. Het aantal nieuwe ziekenhuispatiënten en overledenen is het afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Gisteren werden er 85 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest) en werden 98 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 40.236 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken.

ZATERDAG 2 MEI

16.10 uur Door de corona-perikelen moet de werkgroep Senioren Zomerschool Houten alle geplande activiteiten afzeggen.

13.57 uur Het aantal nieuwe ziekenhuispatiënten en overledenen is het afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Zo zijn er 85 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest) tegenover 84 gisteren, terwijl 98 personen als overleden zijn gemeld (gisteren 84). Tot nu toe zijn er 39.791 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vandaag ging het om 475 personen en gisteren om 514. De totale sterfte in Nederland was in de week van 16 april tot en met 22 april nog altijd sterk verhoogd, maar minder dan in de weken ervoor. In totaal zijn 4.036 sterfgevallen gemeld. Gewoonlijk verwachten we in deze tijd van het jaar tussen de 2.631 en 2.936 sterfgevallen. Er zijn er nu dus tussen 1.100 en 1.405 meer dan we zouden verwachten. Dit is ongeveer 1,6 keer hoger dan de meldingen die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  krijgt van bevestigde COVID-19 patiënten die zijn overleden. De sterfte was sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder.  

In de twee weken hiervoor bedroeg de totale sterfte respectievelijk 4993 (8 april) en 4500 (15 april)

VRIJDAG 1 MEI

14.03 uur Vandaag zijn aanzienlijk minder personen als overleden gemeld dan gisteren, toen het cijfer door uitgestelde meldingen uit het weekend weer relatief hoog was. Het RIVM registreerde 84 overledenen tegenover 145 een etmaal eerder.

Verder zijn ook 84 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn, iets meer dan de dag ervoor (76). 

Tot nu toe zijn er 39.316 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarvan werden er vandaag 514 gemeld.

Het RIVM heeft uitgezocht hoeveel van de gemelde COVID-19 patiënten werkzaam zijn in de zorg. Tot en met 30 april 10.00 uur zijn 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis.

10.50 uur Na de uitbraak van het nieuwe coronavirus COVID-19 in Nederland heeft de overheid verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te controleren, om risicogroepen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid te beschermen en om te voorkomen dat verschillende onderdelen van het zorgsysteem overbelast raken. 

Nu de maatregelen effect lijken te hebben, is het mogelijk om een aantal van deze maatregelen te versoepelen. Wilt u dat er tussen 20 mei en 20 juli maatregelen worden versoepeld? En zo ja, welke maatregelen moeten er als eerst worden versoepeld? De overheid wil graag dat een grote groep Nederlanders een advies geeft over de wenselijkheid van deze 'versoepelopties' en u bent voor dit onderzoek geselecteerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Technische Universiteit Delft in samenwerking met onderzoekers van andere universiteiten en onderzoekers van het RIVM. Beleidsmedewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Financiën hebben ook meegekeken. De uitkomsten worden onder meer gedeeld met het RIVM en andere wetenschappers die meedenken/adviseren over het overheidsbeleid rond corona. Doe mee aan het onderzoek.

DONDERDAG 30 APRIL

20.01 uur  De noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht die van kracht was vanwege de coronacrisis laat ,,dankzij de medewerking van iedereen die de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opvolgt" enige ruimte voor versoepeling. Zo is buiten sporten voor de jeugd vanaf woensdag weer mogelijk, mits georganiseerd en onder begeleiding. In verschillende gemeenten was daar al op geanticipeerd en was het sein al eerder aangekondigd dat het buitensporten voor de jeugd vanaf woensdag weer was toegestaan.

Een belangrijk element in de nieuwe noodverordening is de mogelijkheid voor jeugd tot en met 18 jaar om weer georganiseerd buiten te sporten bij sportverenigingen of onder professionele begeleiding. Een algemene regel is dat kinderen tot en met 12 jaar bij het sporten niet de afstand van anderhalve meter in acht hoeven te nemen. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten dat wel, vanwege een hoger besmettingsgevaar. Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september. Dat betekent dat evenementen, zoals festivals en straatfeesten, geen doorgang kunnen vinden.

Markten waar etenswaren worden verkocht vormen een belangrijke schakel in de voedselketen. In de Utrechtse regio zijn de (food)markten daarom uitgezonderd van het landelijk verbod op samenkomsten, zodat zij onder voorwaarden open kunnen. Dit geldt voorlopig alleen voor voedingsmarkten.

14.10 uur Woensdag zijn er 76 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Dat zijn er minder dan gisteren (88). Er zijn 145 personen als overleden gemeld. Dat zijn er fors meer dan gisteren, toen werden er 48 overledenen gemeld. Bij de cijfers moet worden opgemerkt dat deze gemelde personen niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis zijn opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Dit zien we ook na dit weekend met aansluitend Koningsdag vooral bij het aantal overlijdensgevallen.

WOENSDAG 29 APRIL

14.00 uur Ten opzichte van de 'lage' cijfers gisteren, meldt het RIVM vandaag een geringe verhoging van het aantal overledenen en ziekenhuispatiënten. Wel zijn er veel minder nieuwe besmettingsgevallen. Afgelopen etmaal zijn er 88 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) tegenover 65 gisteren. Er zijn 48 personen als overleden gemeld, vijf meer dan een etmaal eerder.

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen was met 171 veel lager dan in de afgelopen weken. Ook ten opzichte van andere dagen net na het weekend of een feestdag. Tot nu toe zijn er 38.416 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

DINSDAG 28 APRIL

advertentie
advertentie