Toke van Telgen
Toke van Telgen GroenLinks Houten
column

Raadspraat: Positief nieuws!

1 september 2021 om 08:00 Column

Had je dat ook deze zomer, dat je het journaal niet wilde aanzetten? Mensen die moesten vluchten uit hun land. Vluchten voor bosbranden. Of voor water. Plus het langverwachte VN-rapport waarin klimaatwetenschappers wereldwijd laten zien waar we staan in de aanpak van klimaatverandering. En dat is niet best. Teveel schade, te weinig actie. Daarvan zet je je tv wel uit!

Gelukkig is er ook hoop en zijn er aanknopingspunten om het tij te keren. Daar houden we als GroenLinks van: positief vooruit! Ook in Houten werkt GroenLinks daarom hard om duurzame stappen te zetten. En met prachtig resultaat.

Samen met een groep inwoners maakte onze wethouder een visie op biodiversiteit: er komt meer én diverser groen (zoals de mooie bloemenweiden die we nu al in heel Houten zien!). Bovendien is Houten uitgeroepen tot ‘bijvriendelijke gemeente’.

Ook op energiegebied maken we verschil: eindelijk fors meer geld voor duurzaamheid. Het energieplan werd samen met inwoners opgesteld én nu samen uitgevoerd! Het Houtens zonneveldbeleid is geëvalueerd en aangescherpt, zodat er meer aandacht is voor lokaal eigenaarschap en inpassing van zonnevelden in de omgeving. Met de ‘transitievisie warmte’ zetten we daarnaast in op isolatie in de oudste wijken en dialoog in de nieuwste wijken over het aanpassen van de warmtebron.

Later dit jaar komt onze wethouder met een Actieplan Circulaire Economie, wederom samen met inwoners en ondernemers gemaakt. En de gemeente heeft met het Houtens bedrijf TSN afgesproken dat zij alle bestellingen elektrisch bezorgen bij het gemeentehuis.

Kortom, teveel om op te noemen! Ik ben als GroenLinkser trots dat we dit hebben bereikt en dat we dit met inwoners doen. Maar er is nog veel te doen. Ik blijf dan ook met de fractie en onze wethouder vol energie werken aan de volgende broodnodige duurzame stappen! Zodat we in 2050 met een gerust hart naar positief nieuws op het journaal kunnen kijken.

Toke van Telgen

GroenLinks Houten

advertentie
advertentie