Mirjam Sterk
Mirjam Sterk Sterk
column

Verhalen uit de VS: Trumpgebied

Column

Ik zit even aan mijn taks wat betreft Trump-borden. Afgelopen twee dagen zijn we in Pennsylvania geweest, een staat die aan onze staat Maryland grenst. Het is het echte platteland, prachtige groene bergen en bossen. En ook veel armoede en werkloosheid vanwege de gesloten mijnen.

Wij bezochten de plek waar Vlucht 93 is neergestort op 11 september 2001. De vlucht die eigenlijk letterlijk in het Capitool, de plek van het parlement in Washington D.C. had moeten eindigen. Door het ingrijpen van de passagiers en bemanning stortte het vliegtuig neer in een veld ver van D.C. vandaan.

Het was de dag nadat de herdenking daar had plaatsgevonden waar president Trump een krans had neergelegd. Nu waren er drommen van ‘bikers’, mannen en vrouwen op hun motoren, met leren vesten aan en 90% zonder mondkapje. De anderhalve meter afstand bestond hier niet.

Er wordt wel gezegd dat je kunt zien aan het feit of iemand een mondkapje draagt of hij Republikeins (zonder) of Democratisch (met) stemt. Gisteren zagen we veel, heel veel Republikeinen. Niet alleen bij de herdenkingsplek; ook onderweg zagen we overal vlaggen met ‘Trump&Pence 2020’ erop, tuinen vol met borden met daarop ‘drain the swamp’, en ‘stop the bullshit’. Een enkeling had nog het lef een bordje met steun voor Biden in zijn voortuin te plaatsen, maar ze waren bijna op één hand te tellen.

Onze kinderen realiseerden zich ineens in wat voor ‘blauwe bubbel’ we hier leven. In onze buurt is eigenlijk geen steun voor Trump te vinden. Bij ons vooral teksten als ‘ByeDon’ of ‘Biden 2020’ op de veranda’s.

Maar op het platteland van Pennsylvania zijn de mensen teleurgesteld in de Democraten op wie ze van oudsher stemden. Zij zijn er in hun ogen schuldig aan dat de mijnen zijn gesloten en dat onvoldoende brood op de plank komt.

Donald Trump is op dit moment hun grote held. Op hem is hun verwachting gevestigd. Hij heeft het beloofd: make America great again! Ik houd mijn hart vast. Voor hen, voor dit land en eigenlijk voor de hele wereld. Het wordt een spannende tijd de komende dagen tot aan de verkiezing op 3 november.

Mirjam Sterk

advertentie