Schuld in Houten

Lokaal/Column

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden. Dat zijn schulden waar iemand zelf niet meer uit kan komen en hulp bij nodig heeft. Hebben we in het rijke Houten wel een probleem? Zeker wel! Wanneer je jarenlang te weinig geld hebt om rond te komen, is het bijna onvermijdelijk dat veel mensen in de schulden raken. Het gaat niet alleen om mensen in de bijstand, maar ook om middenstanders en zzp'ers die geen vangnet hebben als zij tijdelijk geen inkomen hebben. Ook Houten kent het fenomeen van de werkende armen. Tijdens de crisis zijn er vaak woningen verkocht waarna er een restschuld overbleef. Veel mensen kampen vandaag de dag nog steeds met de gevolgen daarvan.
Toch kan de lokale politiek hier iets aan doen. Wij vinden dat de gemeente ervoor moet zorgen dat schuldhulpverlening snel en effectief op gang komt. Hoe sneller hoe beter. Er kan nog veel meer gedaan worden. Zo kan de gemeente zelf besluiten om voor haar eigen heffingen geen boetes op te leggen bij betalingsachterstanden. Ook vinden we dat de gemeente moet kijken naar de opstapeling van lasten en hoe deze voor de meest kwetsbare groepen verlicht kunnen worden. We kunnen de tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering beschikbaar maken voor meer mensen met een laag inkomen. Medische kosten zorgen vaak voor hoofdbrekens. Zeker als je chronisch ziek of gehandicapt bent.
In een wereld vol kansen op succes én kansen op falen, moeten mensen de zekerheid hebben dat tegenslag niet betekent dat je aan de kant komt te staan. Een fatsoenlijk bestaan is het minste waar je van op aan moet kunnen. De beste weg uit de schulden is natuurlijk de weg naar werk. Ook daarin is nog veel te doen: de ondersteuning moet gericht zijn op duurzame economische zelfredzaamheid en zelfvoorzienend kunnen zijn voor de lange termijn. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

Max Bosboom

PVDA Houten

advertentie