John Linnenbank, Annemieke Hoogenhout en Peter Regtuijt, vrijwilligers van de Senioren Zomerschool Houten
John Linnenbank, Annemieke Hoogenhout en Peter Regtuijt, vrijwilligers van de Senioren Zomerschool Houten Annette Stolk - de Vries

Senioren Zomerschool Houten bestaat 15 jaar en heeft ook voor de komende zomervakantie weer vele leuke activiteiten georganiseerd

22 mei 2023 om 12:58 Activiteiten

HOUTEN Het is de vrijwilligers van Senioren Zomerschool Houten weer gelukt om ook deze zomer een zeer gevarieerd programma aan activiteiten aan te bieden. De eerste activiteit start maandag 10 juli met een historische wandeling door het Oude Dorp. Met een feestelijke barbecue op 19 augustus wordt het derde lustrum afgesloten. 

Annette Stolk – de Vries

De eerste editie van de Senioren Zomerschool Houten was in 2009 en is ontstaan uit een initiatief van ouderenbonden en Stichting Welzijn Ouderen Houten. ,,De behoefte om gedurende de zomer zes weken iets voor ouderen te organiseren ligt in het feit dat in deze periode ouderen eenzamer kunnen zijn. (Klein)kinderen zijn op vakantie, clubjes zijn gesloten. Zo is het idee voor een zomerschool ontstaan”, legt Annemieke Hoogenhout uit. Samen met John Linnenbank en Peter Regtuijt is zij één van de 14 vrijwilligers van de zomerschool. 

VARIETEIT Inmiddels heeft de Senioren Zomerschool Houten een breed publiek van senioren aangetrokken. Deelnemers variëren in leeftijd van 50 tot 104. Echtparen, vriendinnen, alleenstaanden, iedereen vanaf 50 jaar oud wordt van harte uitgenodigd zich voor één of meer van de 24 activiteiten die zijn georganiseerd aan te melden. Ook dit jaar is het aanbod zeer gevarieerd. Een bezoek aan het kruideniersmuseum en de bibliotheek op het Neude, op de fiets naar Vianen waar een rondleiding met gids en bezoek aan het museum plaatsvindt, een workshop spekteen en een fiets- en wandeltocht langs historische plekken in Oud Wulven zijn zo maar een paar voorbeelden. 

Dat is ook precies waar de activiteiten voor bedoeld zijn; elkaar ontmoeten en mensen met elkaar verbinden.

ONTMOETEN Hét ‘schoolreisje’ van de zomerschool is de bootreis op de Vinkeveense plassen. Hoogenhout lachend: ,,Het is weliswaar een boottocht, maar de mensen kijken vaak meer naar binnen dan naar buiten. Ze zijn gezellig in gesprek met elkaar. Regelmatig herkennen mensen elkaar van voorgaande jaren. Dat is ook precies waar de activiteiten voor bedoeld zijn; elkaar ontmoeten en mensen met elkaar verbinden.” De animo voor de zomerschool is groot. Regtuijt: ,,Gemiddeld 400 mensen doen iedere zomer mee en schrijven zich in voor één of meer activiteiten. Daarmee ligt het aantal geactiveerde activiteiten tussen de 1000 tot 1400.”

KOSTEN De werkgroep die de zomerschool organiseert bestaat in totaal uit veertien personen. Linnenbank:,, We proberen de kosten voor deelname zo laag mogelijk te houden.” Deze ligt tussen de 6 en 25 euro per activiteit. De bedrijven Blygold en Arval zijn trouwe sponsors van de zomerschool. Zij stellen busjes beschikbaar voor het vervoer van de deelnemers. Het vervoer naar de bootreis gaat zelfs per dubbeldekker. Bij de drie vestigingen van Albert Heijn in Houten kunnen statiegeldbonnetjes ingeleverd worden. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van activiteiten. 

AANMELDEN Opgave voor de Senioren Zomerschool Houten van 10 juli t/m 19 augustus kan via de website: www.seniorenzomerschoolhouten.nl Hier is ook het complete programma met toelichtende tekst per activiteit te lezen. Als online in schrijven te lastig is, dan is het ook mogelijk dit persoonlijk te doen op maandag- t/m donderdagochtend tussen 09.30 en 12.00 uur bij van Houten&co boven in de bibliotheek aan het Onderdoor 160. De inschrijving start op 5 juni. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie