Vlnr: Robin Horeman, Eric de Groot, Martin Monderen en Gertjan Wijmer klaar voor de Giro di Kika
Vlnr: Robin Horeman, Eric de Groot, Martin Monderen en Gertjan Wijmer klaar voor de Giro di Kika Irene van Valen

Stelvio beklimmers hopen op een virtuele hand in de rug van Houten

Activiteiten

HOUTEN Twaalf mannen en vijf vrouwen uit Houten beklimmen als Body Business Cycling Team donderdag 24 juni de Stelvio. Het team hoopt een flinke bijdrage te leveren aan onderzoek naar behandelingen van kanker bij kinderen. Eric de Groot, Martin Monderen, Gertjan Wijmer en Robin Horeman vertellen over deze door KiKa georganiseerde Giro di Kika. ,,Waar wij dit doen om dierbaren met kanker te steunen, zou het mooi zijn als Houten ons financieel virtueel steunt.”

Irene van Valen

Robin vertelde over de drie mogelijke routes: ,,Bij de eerste route beklimmen de fietsers de Stelvio, wat al een hele prestatie is. De berg ligt in Noord Italië op de grens met Zwitserland en is volgens mij Europa’s hoogste bergpas op ongeveer 2800 meter hoogte. Een andere route van 110 kilometer en 2700 hoogtemeters gaat de Stelvio op en af en voert langs een andere pas weer omhoog. De zwaarste route telt 150 kilometer en 4800 hoogtemeters. Deze leidt over de Mortirolopas, waarvan Lance Armstrong ooit zei dat het de zwaarste klim was die hij ooit maakte. Vervolgens volgt de Gaviapas die Erik Breukink in de sneeuw fietste en als laatste volgt de Stelvio. Dit allemaal op één dag.” Iedere fietser kiest een van deze routes in de wetenschap dat de klim van alleen de Stelvio al zwaarder is dan de Alpe d’HuZes. ,,Het feit dat het minder druk is met 300 medefietsers geeft meer rust”, vertelde Eric.

TRAINEN Het voorbereiden voor de Stelvio startte twee jaar geleden na een oproep van Robin. Hij is sportinstructeur en begeleidt sindsdien alle spinninglessen van het Cycling Team. Hiernaast fiets ieder op zich in de omgeving, waarbij het gaat om tochten tot ongeveer 130 kilometer. Zij oefenden ook in het Heuvelland van Zuid Limburg, want het gaat om kilometers maken en trainen op het klimmen. Dat kan ook thuis op trainers met instelbare programma’s. ,,Ter voorbereiding moeten de mannen en vrouwen fietskilometers maken en core- en krachttraining doen”, legde Robin uit. ,,Anders komen we die berg niet op”, vulde Martin aan.

MOTIVATIE Het team is gemotiveerd. Robin wil iets terug doen voor de maatschappij: ,,De zorg in Nederland is goed, dat moet zo blijven. Daarnaast motiveert het samenwerken aan een doel.” Martin kent een familielid die voor de derde keer kanker heeft: ,,Dat is zwaar, maar voor een kind vind ik het nog zwaarder. Daarom doe ik mee.” Eric die uitkijkt naar het moment dat hij op de top van de Stelvio staat, kent ook verschillende mensen met kanker in zijn omgeving. Gertjan fietst samen met zijn vrouw: ,,Zij werkte in het Wilhelmina kinderziekenhuis en kent de zorg aan kinderen van dichtbij. In korte tijd verloren wij dierbaren aan kanker.”

UITZICHT De fietsers  kijken allemaal uit naar het eindpunt met al zijn vreugde en emoties. ,,Wij zien één dag af met een uitzicht. Wij fietsen in het besef dat kinderen of mensen met kanker soms jaren strijden en soms zelfs zonder uitzicht. Die emoties tijdens de tocht mogen er daarom zijn, want er fietsen mensen met foto’s, vlaggetjes, slingers, rozen of knuffelberen op de fiets. Dat raakt, maar verhoogt onze motivatie. Wij dragen graag ons steentje bij en gaan het halen, al moet het lopend”, besloot Robin. Als u de fietsers virtueel wilt aanmoedigen kan dat hier https://www.girodikika.nl/body-business-cycling-team-2?skip_cookies=true&#amount=0

advertentie