Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019
Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019 Erfgoed Festival Schalkwijk

Erfgoed festival 15 mei 2022

Activiteiten

SCHALKWIJK De derde editie van het Erfgoedfestival Schalkwijk wordt gehouden op zondagmiddag 15 mei. Dit keer is een mix van verschillende muzieksoorten te horen op de drie forten in Schalkwijk, Honswijk, Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel. De initiatiefnemers willen Schalkwijk beter op de kaart zetten met dit kleinschalige evenement.

door Agnes Corbeij

In 2017 vond de eerste editie plaats, in 2019 de tweede. Ans Schevers is een van de oprichters van het Erfgoedfestival. Ze is geboren en getogen Schalkwijkse en laat haar dorp en omgeving graag zien aan wie maar wil. Jaren geleden richtte ze samen met Trees Vulto ook de klompenpaden op het Eiland van Schalkwijk op. Ans: ,,Het Eiland van Schalkwijk is prachtig, dat laten we graag zien.”

MUZIEK Toen de klompenpaden gerealiseerd waren, begon het dan ook al snel te borrelen. ,,De paden lagen er, maar we wilden ook graag dat ze meer gebruikt zouden worden. Hoe krijg je mensen naar Schalkwijk? Met muziek.” Zo ontstond het Erfgoedfestival, waarbij op boerderijen en in de kerk live muziek gespeeld werd. Het aantal bezoekers is niet echt geteld, maar Ans schat dat er wel 1000 mensen op af kwamen de laatste editie.


Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019 - Erfgoed Festival Schalkwijk

De organisatie bestaat inmiddels uit vijf personen. Naast Ans Schevers zijn dat Angelique van Duijn, Corine van Drenth, Russell Postema en Sjaak Kok. ,,Iedereen heeft zo zijn eigen specialisme, connectie en voorkeur. Zo speelt Corine zelf orgel en heeft Russell bij Radio 4 gezeten en heeft verstand van klassieke muziek. We vullen elkaar goed aan.”

UNESCO Omdat de forten vorig jaar de status kregen van Unesco werelderfgoed, besloot de organisatie dat te vieren. Ans: ,,Daarom organiseren we alleen deze editie op de forten. Over twee jaar gaan we weer gewoon naar de boerderijen.” Vanuit de forten kreeg het festival meteen alle medewerking. ,,Ze vinden het leuk dat we dit organiseren. Alleen op Honswijk is het een beetje lastig omdat daar natuurlijk verbouwd wordt, maar dat gaat ook lukken.”


Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019 - Erfgoed Festival Schalkwijk

Op de drie locaties zijn 18 verschillende acts te bewonderen, voor iedereen is er wel iets. De openingsact is van muziekvereniging Caecilia met de Saint Anthony Pipe Band en er wordt gedanst door Stardance. Er is klassieke muziek, maar ook zeemansliederen, een tango voorstelling, wereldmuziek, pop en percussie. Ook staat bij de ingang van fort Honswijk een draaiorgel en verkoopt de Zonnebloem wafels. 

STARDANCE Tussen de acts door is er steeds een kwartier om van fort te wisselen. Die pauzes worden op fort WKU opgevuld door dansacts van Stardance. Bijzonder trots is Ans op de slotacts op fort Lunet aan de Snel, de Crazy Jam Band, samen met zanger Ad Korver. ,,Zij spelen onder meer The Beatles en andere muziek uit die tijd. Een prachtige afsluiter.”

Het Erfgoedfestival vindt plaats op zondag 15 mei, van 11.45 tot 18.00 uur en wordt geopend door wethouder Hilde de Groot. Entree is gratis. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen. 

Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019
Erfgoed Festival Schalkwijk in 2019
advertentie