Aenea Laeven (12) wachtend op de set bij Flikken Maastricht.
Aenea Laeven (12) wachtend op de set bij Flikken Maastricht. Familie Laeven

Aenea (12) uit Houten is vrijdag te zien naast Angela Schijf in Flikken Maastricht

1 februari 2022 om 09:31 Activiteiten

HOUTEN Aenea Laeven (12 jaar) uit Houten is vrijdag om 20.30 te zien in de populaire misdaadserie Flikken Maastricht van AVRO/TROS. Zij was drie draaidagen bezig om de rol van Elfie te spelen, naast onder meer Angela Schijf en Victor Reinier. 

door Agnes Corbeij

Aenea was 9 toen ze zich in wilde schrijven bij een castingbureau. ,,Ik had musicalles toen ik zeven was en vond acteren meteen leuk.” Thuis is het wereldje bekend, doordat haar vader theaterles geeft in Utrecht. Inmiddels heeft Aenea ook in een bandje gezongen en musicals gedaan op school. Sinds dit jaar gaat ze naar College de Heemlanden. ,,Komend blok krijg ik voor het eerst drama. Daar heb ik wel zin in.”

AUDITIE Van de inschrijving het castingbureau hoorde Aenea jarenlang niks. Tot een half jaar geleden. ,,Mij werd gevraagd auditie te doen voor een nieuwe serie op Zapp. Dat heb ik gedaan. Ik kreeg toen de rol niet, maar de beelden zijn ook gestuurd naar de regisseur van Flikken Maastricht. Zij waren wel geïnteresseerd.” 

Toen Aenea dat hoorde, kende ze de serie nog niet. ,,Ik wist helemaal niet wat het was. Ik ben dus snel een paar afleveringen gaan kijken. Dat maakte me wel enthousiast.” Afgelopen najaar was Aenea drie draaidagen druk. ,,Twee dagen in Maastricht en een in Amsterdam.”

TEGENOVERGESTELDE Over de rol mag ze niet zoveel zeggen. ,,Wat ik wel kan zeggen is dat de rol die ik speel totaal het tegenovergestelde is van wie ik in de echt ben. Dat maakt de rol extra leuk om te spelen.” Aenea komt in een aantal scènes voor, die vaak over moesten. ,,Het ging vaak om de kleinste details. Dat mijn voeten net verkeerd stonden bijvoorbeeld.”


Aenea Laeven in de rol van Elfie in Flikken Maastricht - AVRO/TROS

Aenea kijkt met een fijn gevoel terug op de ervaring. ,,Ik vond het heel spannend om te doen, maar ook heel leuk. Ik heb ook goed kunnen zien hoe het werkt, om een serie te maken. Dat is echt heel anders dan ik had gedacht.” Aenea verbaasde zich er bijvoorbeeld over hoeveel mensen er aanwezig waren. ,,Vooral achter de schermen zijn er erg veel mensen voor nodig.”

EDIT Ook heeft ze veel geleerd over de techniek. ,,Ik dacht altijd dat er verschillende camera’s zouden staan die de scène in één keer opnemen. Dat is dus niet zo. Dezelfde scène wordt verschillende keren opgenomen vanuit een ander standpunt en dat wordt later in elkaar ge-edit.”  

Inmiddels volgt Aenea de serie op de voet en uiteraard zit ze ook vrijdag voor de buis. ,,Ik heb er nog niks van gezien, dat wilde ik ook niet. Ik ben dus heel nieuwsgierig hoe het er straks uit ziet.” Flikken Maastricht wordt vrijdagavond uitgezonden op NPO1 om 20.30 uur. 

Wat Aenea betreft is het niet de laatste keer dat ze op televisie komt. ,,Het lijkt me heel leuk om dit vaker te doen. Ik heb me inmiddels bij meer bureaus ingeschreven, dus ik wacht het af.”

Aenea Laeven in de rol van Elfie in Flikken Maastricht
advertentie
advertentie