Actietafels in winkelcentrum Het Rond vorig jaar
Actietafels in winkelcentrum Het Rond vorig jaar L. Aveling

Amnesty Houten: Schrijf je mee? Brieven tegen onrecht!

22 november 2020 om 11:59 Activiteiten

HOUTEN Op donderdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty Houten een digitale Write-for-Rights-actie met behulp van thuis-schrijfpakketten. Het schrijven gebeurt dan tijdens een online-event, zodat we toch met elkaar verbonden zijn. Aanmelden is zeer eenvoudig: writeforrights.houten@gmail.com. Vermeld je emailadres, dan ontvang je een link.

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Dat dat helpt bewijst wat Magai uit Zuid-Sudan schreef, nadat 765.000 brieven over zijn ten onrechte terdoodveroordeling werden geschreven: ‘Heel veel dank. Ik heb er geen woorden voor. Jullie hebben geen idee hoe blij ik ben.’

Oók in Houten organiseert Amnesty Houten 10 december weer een Write for Rights-schrijfactie. Digitaal dit jaar vanwege de coronamaatregelen. Hoe? Amnesty biedt thuis-schrijfpakketten aan waarmee iedereen thuis brieven kan schrijven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Burgemeester Gilbert Isabella zal uit handen van Mirte Nauta op 4 december het eerste schrijfpakket in ontvangst nemen bij de Wereldwinkel.

Deze schrijfpakketten zijn vanaf 04-12-2020 af te halen bij de Wereldwinkel op het Rond.

Op 10 december van 18.30 tot 21.00 wordt tijdens een online-event samen geschreven. Aanmelding hiervoor kan op: writeforrights.houten@gmail.com. Samen schrijven tegen onrecht, fijn om dat niet alleen te doet. Vorig jaar werden er in Houten meer dan 300 brieven geschreven.

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Bizar! Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Door samen te schrijven kun je helpen de aanklachten te laten vervallen.

Heeft schrijven effect? Jazeker dus! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Op de site www.amnesty.nl kun je meer over de successen lezen.

advertentie
advertentie