Inwoners en de gemeente Houten laten zich verrassen

11 januari 2021 om 14:43 Lokaal Deel je nieuws

In de gemeente Houten worden of zijn zonnevelden geplaatst. Ze liggen al in t’ Goy en komend vanuit Werkhoven kun je links van de weg al een berg IJZER zien staan waar het GLAS nog bovenop moet worden gelegd. Er zullen in de toekomst nog meer zonne parken moeten komen. Verder kan de vraag gesteld worden of er in de toekomst niet veel minder energie nodig is. De temperatuur stijgt en het wordt steeds beter weer.

Nu wordt duurzame landbouwgrond gebruikt welke vervolgens ook niet ten dienste staat aan de natuur. Het land wordt bedekt met IJZER en GLAS. Geen gewassen en of dieren en of wandelen, gewoon verloren.

Maar er zijn voldoende niet gebruikte alternatieven. Leg eerst alle huizen en gebouwen op de industrieterreinen vol en op braak liggende gronden. Waar ik het dan nog niet over heb is de alternatieven. Denk aan de vangrail langs de snelwegen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan de nu in beeld zijnde gronden.  

Daarnaast zou je in plaats van de zonnepanelen op al die hectaren ook gewoon een of twee windmolens kunnen plaatsen. Een windmolen levert net zo veel energie als 10 ha zonne veld. Ben ik voor windmolens? NEEN. Maar voor een windmolen is maximaal 200 m2 landbouwgrond nodig. In de gemeente Houten zijn voldoende plaatsen waar een windmolen voor niemand enige hinder veroorzaakt.

 Inwoners en ambtenaren stap eens op de fiets en kijk eens rond, maar stop met het onttrekken van grond die voor betere doeleinden te gebruiken is.

advertentie
advertentie