Ster-kerstboom voor de Zorg
Ster-kerstboom voor de Zorg René van den Brandt

Kaarsen van Reinaerde voor de Zorg in Houten

12 december 2020 om 13:03 Lokaal Deel je nieuws

Nadat afgelopen week de 'ster-kerstboomkaarsen voor de sterren van de zorg' (zie link onderaan) in Houten waren afgeleverd groeide de nieuwsgierigheid waar deze kaarsen vandaan kwamen.

De organisatie (Rotary, Lions, JCI Kromme Rijnstreek en vanHouten&co) hadden 700 ster-kerstboomkaarsen besteld bij Atelier de Loeff, onderdeel van Reinaerde. Deze kaarsenmakerij is te vinden op de Loeff Berchmakerstraat 12 in Utrecht. Zijstraatje om de hoek van de Neude richting lapjesmarkt.

Wie maken de kaarsen?

We spreken met Philine, pedagogisch medewerker van Reinaerde. In dit atelier hebben mensen met een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding. Atelier de Loeff maakt kaarsen en is gestart met een recycle atelier. Reinaerde heeft meer van deze dagbestedingen in de regio Utrecht. In Houten ken je misschien het EetAtelier, de Cadeaushop en het KoffieAtelier.

Hoe worden de kaarsen gemaakt?

Nick en Helga, twee van de kaarsenmakers, leggen dat uit en laten het ons zien. Van vloeibare was worden platte platen gemaakt die vervolgens in stukjes worden gebroken. De mal, voorzien van de lont, wordt met de stukjes gevuld en dan afgevuld met vloeibare was. Na uitharding worden de kaarsen uit de mal gehaald. Het hele proces duurt ongeveer een uurtje. Zij hebben er duidelijk plezier in om de kaarsen te maken.

Na de uitleg gingen Nick en Helga met de anderen de kerstfilm kijken, want het was vanmiddag een feestelijke kerstafsluiting met film, drankjes, chips en een presentje voor iedereen.

Winkel

In de mooie winkel staan vele kaarsen uitgestald, in allerlei soorten, maten en kleuren. Ster-kerstbomen, oliebollen, domtoren, schaapjes, engeltjes en ook gewone kaarsen.

Ga vooral eens een kijkje nemen.

Zie ook https://www.houtensnieuws.nl/deeljenieuws/nieuws/380654/een-ster-kerstboom-voor-de-sterren-van-de-zorg-

Helga en Nick
Het breken van de platen ...
... tot hele kleine stukjes !
Het vullen van de mal ... 
... met kleine stukjes was
Vullen van de mal met gesmolten was
Vullen van de mal met gesmolten was
Kaarsenmaker Nick
Kaarsenmaker Helga
De ster-kerstboomkaars voor de Zorg
Kaarsen, kaarsen, kaarsen en meer
Kaarsen, kaarsen, kaarsen en meer
Atelier de Loeff
advertentie
advertentie